≫ 

Srbi se oglušuju o savete majstora: Mnogi kada im se pokvari termostat u bojleru, premoste žice

Sam sam sebi najbolji majstor, očigledno je krilatica kojom se mnogi naši građani vode

  • 10
bojler, popravka bojlera, kamenac Foto: Shutterstock

Eksplozija bojlera u zgradi na Belim vodama na Čukarici u kojoj je povređeno 11 osoba, među kojima je i troje dece, potresla je srpsku javnost, ali i još jednom nas podsetila na opasnost koja se krije iza ovog uređaja ukoliko ga ne održavamo pravilno i ne proveravamo njegovu ispravnost.

Oglasili su se i mnogi stručnjaci koji su za srpske medije pričali kako može doći do eksplozije bojlera, a dali su i korisne savete koje se tiču pravilnog održavanja, kontrole ventila i termostata.

Arsen Petrović, inženjer elektrotehnike i serviser bojlera je objasnio da je, prema njegovom mišljenju, havarija u zgradi na Belim vodama nastala zbog cevi u bojleru.

- Kada su cevčice plastične umesto vodootporne, može da se desi da se plastika istopi i začepi sigurnosni ventil, što dovodi do ovakvih katastrofa - kazao je stručnjak.

On ističe da je do tragedije dovela kombinacija plastičnih cevčica, uz činjenicu da je bojler dugo radio, što se u gotovo svakom domaćinstvu u Srbiji dešava.

Bojler Foto: Shutterstock

Inženjer elektrotehnike je savetovao da se se ne čišti kamenac, navodeći da se "on čisti samo kada grejač ode", i istakao je da je izuzetno bitno da bojler radi samo po potrebi, i to iz dva razloga - zbog uštede, ali pre svega zbog sigurnosti.

Kako Srbi održavaju svoje bojlere?

Na izjave stručnjaka odmah su se nadovezali građani. Mnogi su se složili sa njihovim savetima i preporukama, ali je nažalost bilo i dosta onih koji su osporavali njihovo mišljenje.

Povela se ozbiljna debata među korisnicima Facebook-a na zvaničnoj stranici portala Telegraf.rs, a naši čitaoci su u komentarima objašnjavali kako oni održavaju bojlere.

Moramo priznati, neki su pronašli sasvim drugačije tehnike, oštro kritikujuće savete stručnog lica.

Neki su osporavali njihove tvrdnje, tvrdeći da scenario koji su oni opisali, nikako ne može da se dogodil

- Istopile se cevi, nikada nisam video kazan bojlera sa plastičnim cevima unutra. Pa i da je tako, šta je sa termostatom bojlera? On je trebalo svakako da se isključi. I da su se istopile te kao plastične cevi onda ni voda ne bi izlazila iz bojlera kako treba - napisao je jedan korisnik.

Drugi je priznao da za skoro dve decenije nijednom nije servisirao bojler.

Moj bojler radi oko 16 godina bez ikakvih problema. Nisam čistio kamenac, a radni termostat podesio sam na "E", što je oko 2/3 max. Pun bojler zagreje se za 140 minuta leti, a zimi za oko 150. Uključujem ga samo po potrebi, a isključujem obavezno pre svakog kupanja - napisao je čitalac.

Evo šta se desi kada eksplodira bojler:

Ima onih koji uopšte ne slušaju najvažniji savet stručnjaka.

- Lično ne isključujem bojler dok se kupam. Jedino što se može desiti je spoj i izbijanje sklopke na kontrolnoj tabli. Da, treba se testirati, tj. proveravati povremeno termostat i nisam za to da se bojler isključuje, već da sve odradi dopunjavanje tople vode termostat - smatra treći. 

Nažalost, neki izbegavaju da pozovu majstora i kada imaju očigledan problem, pa sami glume stručnjake.

- Mnogi kada im se pokvari termostat premoste žice direktno na grejač kao privremeno rešenje, 90 odsto havarija i eksplozija se dešava zbog toga, retko ko ima ispravan sigurnosni ventil, a mnogi stavljaju licne u osigurač, sve je to velika opasnost, ne igrajte se sa tim - pisali su korisnici.

- Može da se pokvari termostat, ali mora i zaštitni termostat i sigurnosni ventil. Može grejač da probije na masu, faza ide direktno na grejač i eksplodira bojler - samo su neki od komentara naših čitalaca...

Dokazano je da svi u kući imamo pravu bombu

Da bojler može biti prava tempirana bomba u domaćinstvu svojevremeno su dokazali i čuveni Razbijači mitova.

Oni su pre više od decenije simulirali eksploziju bojlera od 200 litara koji se nalazio u najnižem delu kuće. Reći ćemo vam samo da je odleteo krov.

Video: Od stana na Belim vodama, u kome je eksplodirao bojler, ostalo samo zgarište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    2. oktobar 2020 | 18:38

    Прво немојте да лупетате и ви и тај ваш наводни Електро ижењер. Ако нешто не знате онда прво проверите. Бојлер у купатилу није експлодирао и запалио стан. Још увек стоји на зиду и читав је. Немојте да дезинформишете народ и лупате глупости. Узрок експлозије и пожара у стану је нај вероватније плин а не бојлер за воду.

  • Milorad

    2. oktobar 2020 | 17:52

    Jutros ste objavili da bojler nije eksplodirao. Cemu sada ovakav tekst?

  • Gix

    2. oktobar 2020 | 19:48

    Imao sam do skoro 22 god star Magnohrom ski bojler! Za toliko god promenio sam 3 grejaca i nekoliko puta buksne na grejacu i jedanput tinjalica lampu! Kvalitet je bio kvalitet a ovo sada je sut roba! I nebi ga menjao da kazan nije procureo toliko o bojler ima? Kad vodoinstalater postane elektricar sta reci u ovoj drzavi sve moze boja na boju i eto sve ispravno sve radi! Pa ne eksplodira bojler zbog vodovodne i st vec zbog strujne zakazu termostati i eto!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA