≫ 

Beograđane opsedaju leteći mravi, ako vidite samo jednog, to je loš znak: Evo kako da ih se rešite

Posle smrdibuba, stiže najezda letećih mrava

  • 13

Iako su se Beograđani ponadali da su se otarasili dosadnih smrdibuba u stanovima, dočekala ih je nova navala insekata. Reč je o letećim mravima, insektima koji obično lete u rojevima i traže idealno mesto za osnivanje kolonije. Ukoliko ih primetite u kući, budite oprezni.

Početkom oktobra mnogi stanovnici glavnog grada, primetili su oblake rojeve letećih mrava. Malo je reći da su postali nova noćna mora Beograđana, ali stručnjaci napominju da nema razloga da se paničite i da ih se plašite.

Leteći mravi ne predstavljaju nikakvu direktnu opasnost za ljude - po pravilu ne ujedaju, a ako napadnu, samo se brane, a njihov ugriz je praktično bezbolan. Obično se pojavljuju iznenada, u kolonijama pa tako znaju da prekriju i ceo zid kuće na kome se zaustave.

Rojevi letećih mrava, kraljice i mužjaci, izlaze iz mravinjaka svake godine krajem leta, kada je stabilno vreme bez jakog vetra. Takođe, obično se pojavlju dva do tri dana nakon kiše.

Leteći mravi se tada izdižu visoko u vazduh kako bi se međusobno parili. 

Najezda nove krilate napasti na Beograd:

Matice žive prilično dugo u poređenju sa mužjacima. Nakon parenja mužjaci umiru, a oplođene mlade matice gube krila i počinju da osnivaju novu koloniju. Ukoliko vidite mrave sa krilima unutar kuće, to nije dobar znak. To znači da negde u svom domu imate koloniju mrava i da se kolonija pokušava proširiti. Ovo je loše i zato bi trebalo odmah da reagujete.

Otkrivamo najbolje metode koje će vam pomoći da se rešite letećih mrava

Leteće mrave ne privlači nužno svetlost, već slatka hrana i vlažna mesta, zbog toga ćete ih uglavnom naći u kupatilu, kuhinji ili špajzu.

Budući da su leteći mravi obični mravi, moguće ih je se rešiti metodama i sredstvima koja se koriste u borbi protiv bilo kojih drugih domaćih insekata.

Složenost borbe protiv letećih mrava leži u činjenici da, čak i ako se njihovo gnezdo nalazi u vašem stanu, oni se pare izvan zidova. Iz tog razloga, potrebno je potražiti načine kako ih uništiti ili pre perioda parenja, ili nakon njega, kada insekti odbace krila.

leteći mravi Printskrin: Youtube/ HollinesstoGod

Dakle, kojima metodama se možete rešiti letećih mrava? Postoji nekoliko njih:

Područja u blizini pukotina (ako ih ima) premažite sirćetom, maslacem ili sokom od belog luka;

Možete pripremiti smesu sa otrovom - u posudi pomešajte 200 ml vode sa 100 ml tečnog sapuna, temeljno promešajte, a zatim dobijenu smesu poprskajte na mesta na kojima su se ugnezdili mravi.

Pripremite slatki mamac: ulijte vodu u tanjir, a u sredinu stavite džem ili med. Insekte će privući slatka aroma, te će doleteti do vode i utopiti se.

Leteći mravi Foto: Pixabay

Ako ste uspeli da odredite tačnu lokaciju na kojoj se nalazi mravi, onda treba da pukotinu napunite kipućom vodom - u tom slučaju sigurno ćete se rešiti svih članova kolonije zajedno s maticom.

Borna kiselina - sipajte malo borne kiseline u mleveno meso ili krompir, napravite male kuglice i rasporedite ih u kuhinji. Mravi će pojesti mamac sa otrovom i odneti ga u gnezdo.

Insekticidi

Ako vaš stan postepeno počinje da pretvara u rasadnik letećih mrava, tada je već preporučljivo da upotrebite snažnije sredstvo - insekticid.

Hemijska industrija je u mogućnosti da ponudi gelove, različite sprejeve, a vrlo je važno da bilo koju vrstu insekticida koristimo strogo prema uputstvima koji su navedeni na pakovanju.

Leteći mravi Foto: Pixabay

Kako biste sprečili da se leteći mravi ponovo vrate u vaš dom, trebalo bi da stalno vršite čišćenje, redovno brišete police u kuhinji i noćne ormariće. Preporučljivo je da čuvate hranu u zatvorenim kontejnerima i da kantu ispraznite što je češće moguće, posebno leti. Ako u vašoj kući postoje kućni ljubimci, hrana se mora čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama. Takođe, obavezno obrišite stolove nakon jela.

Ispunjavajući ove jednostavne zaheve, učinićete svoj dom što čistijim i prijatnijim za sebe i neprivlačnim za bilo koje insekte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    3. oktobar 2020 | 16:05

    Prodajem mužjaka australijskog mravojeda. Vakcinisan i očišćen od parazita.

  • Tea

    3. oktobar 2020 | 14:59

    Ima ih i u Nišu, ali to je Niš ili ti who cares

  • Zoran

    3. oktobar 2020 | 16:53

    Primetni su I u Nisu, krecu se u rojevima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA