5 saveta za uspešniji dan

Koliko vam se puta desilo da nemate dovoljno vremena za sve što ste planirali? Ne brinite, postoje načini kako da se bolje organizujete tako da uvek imate dovoljno vremene za sve!

  • 1
Devojka, kola, putovanje Foto: Pexels

Vreme je jedini resurs kojeg nikada nemamo dovoljno, a svakim trenutkom ga imamo sve manje. Ubrzani tempo života koje diktira moderno doba zahteva bolju organizaciju tako da u 24 sata završite sve poslove i obaveze koje imate, provedete lepe trenutke sa najmilijim osobama i još se odmorite za sledeći dan. Ovo neretko zvuči kao nemoguća misija, ali je mnogo lakše nego što se čini ako uložite dovoljno napora i volje. Predstavljamo vam nekoliko saveta kojima će te uštedeti vreme i automatski postati bogatiji, jer kao što znamo, vreme je novac!

1. Počnite od malih stvari

Ako vam je cilj da imate više slobodnog vremena, počnite tako što ćete izlistati ativnosti koje obavljate tokom dana, pa dobro razmislite šta bi od tih aktivnosti moglo da se obavi brže. Nemojte sebi postavljati velike ciljeve odmah. Bitno je da počnete, pa neka vam prva ušteda vremena bude svega 10 minuta. Obećavamo da će vam tih prvih 10 minuta koje ste “ukrali“ biti zauvek urezani u sećanje, ma kako da ih provedete.

žena krevet Foto: Pixabay

2. Napravite rutinu koja vam najviše odgovara

Stara latinska izreka kaže da je ponavljanje majka mudrosti, što mnogi pogrešno povezuju samo sa učenjem. Repeticija je korisna u svim radnjama, jer se brzo pravi rutina koja vam može mnogo pomoći u planiranju dana i uštedi vremena. Pokušajte od jednostavnih stvari, spavanja i buđenja. Napravite raspored tako da nedelju dana uvek idete na spavanje i budite se u tačno vreme. Slobodno koristite alarm da vas razbudi ili podseti da treba da spavate. Ponavljate ovo svakog dana, čak i vikendom. Iznenadićete se koliko je lako navići organizam na ponavljanje ukoliko ste samo malo disciplinovani. Već osmog dana vam neće trebati alarm, sami ćete se probuditi u željeno vreme. Kada ovim ovladate, pređite na kompleksnije stvari, pokušajte da ponavljate istu rutinu svakog jutra, pa i na druge delove dana kada budete spremni. Brzo ćete osetiti promenu, jer svaka rutina postaje mehanička, a svako ponavljanje sve brže pa će se onih 10 minuta uskoro pretvoriti u čitav sat, možda i dva!

3. Držite se plana

Kada isplanirate nešto, nemojte odustajati. Počnite sa dnevnim planovima, pa nedeljnim kada budete spremni. Tek kada ovladate nedeljnim planovima više puta, možete da pređete na mesece. Bitno je da istrajete i ispunite zacrtano, čak i kada postane teško. Nakon prvog uspeha, svako sledeće planiranje će biti lakše i brže.

Devojka, kompjuter, zbunjenost Foto: Unsplash

4. Ugrabite vreme kad god i gde god možete

Tehnologija je naverovatno napredovala, posebno u telekomunikacijama, što treba iskoristiti na pravi način. Zahvaljujući pametnim telefonima, svako je u prilici da iskoristi digitalne prečice kako bi mnogobrojne obaveze završili brže, ali to se retko dešava zato što je većina ljudi još uvek doživljava mobilni telefon kao stvar za zabavu, a ne kao alat koji vam može uštedeti vreme. Najbolji primer za to su online kupovina i bankarski poslovi, jer stvari koje su nekada trajale mnogo duže, sada možete obaviti za nekoliko minuta, iz udobnosti svoga doma. Addiko banka, koja važi za lidera u digitalizaciji na ovim prostorima, je pre nekoliko meseci omogućila svakome sa pametnim telefonom da u samo 17 klikova i video autentifikacijom otvori račun, odnosno mRačun. Ovo će vam sigurno uštedeti mnogo vremena, jer mRačun omogućava sve operacije kao i običan, ali bez potrebe da idete u neku od ekspozitura. Možete da primate i šaljete novac, menjate valute i plaćate račune, sve to bez potrebe da se pomerite iz fotelje. Još dobijete i mirišljavu Debit MasterCard karticu na kućnu adresu, a PIN SMS porukom. Klijent dobija 4000 dinara na svoj novootvoreni mRačun, ako do 31.12.2020 otvori mRačun, a do 28.02.2021 primi zaradu i napravi transakciju karticom. Na taj način ste bukvalno uštedeli vreme i još ste profitirali!

5. Nagradite sebe kada to zaslužite

Svakom prija pohvala drugog, ali istinsko je zadovoljstvo kada sami sebe možete da pohvalite da ste u nečemu uspeli. Ako ste pažljivo pratili korake, sada ćete imati i više vremena i više novca, pa je red da sebe častite nečim lepim. Ne žurite, sada konačno imate dovoljno vremena za sebe.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rema

    9. novembar 2020 | 14:30

    Ne citajte glupe vesti i ne slusajte vesti na tv-u!!!uzivajte sa voljenim ljudima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA