7 malih rituala koji petak 13. mogu učiniti jednim od najsrećnijih dana u ovoj godini

Velšani veruju da na današnji dan mogu da vam se ostvare želje

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Interesantno je da se u Italiji petak 17. smatra najnesrećnijim danom. Ipak, u ostalim evropskim kulturama nestreću donosi petak 13.

Mnoge kulture imaju svoja sujeverja i načine na koje se štite od nesreće, a mi vam predstavljamo sedam običaja iz celog sveta za koje se veruje da mogu da vas zaštite od nesreće ili vam čak donesu sreću ovog petka 13.

Kucanje u drvo

Ovo je dobro poznato sujeverje i običaj mnogih ljudi. Kada ne želimo da "ureknemo" nešto, kucamo u drvo. Poreklo ovog sujevernog gesta potiče iz srednjeg veka. Ljudi su kucali u drvo "da đavo ne bi čuo" lepe vesti koje žele da saopšte drugima.

Takođe, postoji i objašnjenje iz paganske tradicije. Kelti su mnoga drveća smatrali svetima i verovali su da se u njima kriju magična bića. Tako su kucali o stablo drveta da bi zatražili sreću od duhova i vila.

Venac cveća

venac cveća Foto: Pixabay

Ako imate želju koju već duže vreme želite da vam se ostvari, onda vam je potreban ovaj običaj Velšana. Oni veruju da petak 13. može da donese sreću. Na glavu stavite venac lišća i cveća i izgovorite svoju želju. Ne brinite, venac ne treba da izgleda savršeno.

Ritual za novac

Petak 13. može da vam donese i sreću. Za ovaj ritual potrebno vam je 13 istih novčića. Izađite napolje i zakopajte novčiće u zemlju. Po irskom verovanju to će vam doneti bogatstvo.

Fatimino oko ili kakomati

fatimino oko Foto: Pixabay

Sigurno ste već videli ovaj simbol na nečijim vratima ili nakitu. Turci i Grci veruju da ih ovaj simbol štiti od zla. Zato često kače ovo stakleno oko na vrata ili ga nose kao aksesoar (privezak, narukvica ili ogrlica). Ako i vi posedujete ovakvo simbolično oko, možda bi bilo pametno da ga danas ponesete sa sobom.

Kana i mak

Ako ste nekada koristili kanu za farbanje kose po Indijskim verovanjima bi trebalo večeras da ostanete kod kuće. Možda je za vas to bezopasan kozmetički proizvod, ali Indijci veruju da donosi nesreću. Jedini "lek" može biti da pospete mak po kosi. On može da vas zaštiti od "loših duhova", veruje se u Indiji.

Makaze za čvrst san

makaze Foto: Pixabay

Ako večeras budete imali noćne more ili vas bude mučila nesanica, trebalo bi da stavite makaze pored kreveta. Ali ih obavezno sklopite. Veruje se da ćete posle toga mirno spavati.

Noćni ritual za lepotu

Pre spavanja namažite svoje lice kremom. Pronađite neku mantru koju želite da čujete. Možete jednostavno da ponavljate "Lepa sam!". Ponavljajte mantru dok se ogledate. Nasmešite se svom odrazu i upijajte sopstvene lepe reči i pohvale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA