• 0

Evo kako treba da perete odeću da biste joj "produžili život"

, Telegraf

Hladna voda je generalno najsigurnija za odeću, za svetle i tamne boje i osetljive tkanine

  • 0
žena, mašina za veš

Foto: Pixabay

Kada kupujemo novu odeću, bilo da su najjeftinije "krpe" ili preskupi markirani komadi, želimo da je očuvamo što duže. Iako je kvalitet materijala presudan, pravilna briga o garderobi takođe može da produži njihov "životni vek".

Testiranja Univerziteta u Lidsu otkrivaju kako temperatura pranja utiče na različite tkanina. Rezultati pokazuju da se odeća najbolje održava kada se pere na hladnijim i kratkim programima mašine za veš.

Studija je proučavala šta se dešava sa običnim majicama u pranju i kak oće brže da izblede. Majice su se prale u dva programa - jedan na temperaturi od 40 stepeni tokom 85 minuta, a drugi u hladnom pranju, na temperaturi od 25 stepeni tokom 30 minuta.

Rezultati su pokazali da majice mnogo više gube boju prilikom pranja na 40 stepeni. Daljim pranjem nastavio se isti efekat, pa su istraživači zaključili da se u kraćem i hladnijem ciklusu pranja, boje manje ispiraju.

- Hladna voda je generalno najsigurnija za odeću, za svetle i tamne boje i osetljive tkanine, jer neće prouzrokovati gubitak boje ili oštećenje vlakana - rekla je Karolin Forte, direktorka Laboratorije za čišćenje.

Forte je dodaje da je topla voda uvek bolja za tvrdokorne mrlje i beli veš.

- Ako želite da se rešite mrlja ili želite da ubijete bakterije, podignite temperaturu - objasnila je za "GoodHouseKeeping".

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima