≫ 

Ovaj aparat može biti tempirana bomba u vašem domu ako se ne koristi pravilno: Evo šta morate znati!

Sve više domaćinstava u Srbiji opredeljuje se za protočne bojlere na struju ili gas

  • 3
Bojler Foto: Shutterstock

U Mokrinu kod Kikinde pre tri dana je pronađen mrtav D. T. (14), u kupatilu u porodičnoj kući.

Otac i brat prijavili su da su ga zatekli u besvesnom stanju, a prvi rezultati istrage ukazivali su da bi potencijalan uzrok smrti mogao da bude ugušenje gasom usled rada gasnog bojlera.

Unesrećeni otac, koji je 15 minuta pokušavao da oživi sina i pozvao Hitnu pomoć, izjavio je da je bojler star 15 ili 20 godina, kao i da je dimnjak urađen po svim propisima koji zahtevaju korišćenje bojlera na gas.

Prema rečima ujaka tragično nastradalog dečaka, ekipa iz “Srbija gasa” bila je na mestu nesreće, pregledala instalacije i bojler u kupatilu i ustanovila da je sve u ispravnom stanju.

- Da nije možda vetar koji je jako duvao vratio ugljen monoksid? Dugo se kupao. Vrela voda, para… Ne znam – ispričao je otac dečaka kroz suze.

Uzrok smrti dečaka biće poznat posle obdukcije, a mi vas podsećamo na najvažnije stvari koje bi trebalo da znate ukoliko odlučite da instalirate protočni gasni bojler u kupatilu.

Kako funkcioniše gasni bojler?

Gasni protočni bojleri sve češće se koriste u domaćinstvima širom Srbije. Za razliku od standardnih bojlera koji moraju stalno da rade i troše struju kako bi voda u njima bila uvek topla, protočni bojler radi samo onda kada voda prolazi kroz njega.

Pored toga što štedi energiju, brže zagreva vodu, manjih je dimenzija od standardnog bojlera, retko korodira i na njemu se ne taloži kamenac, gasni bojler je i lako prenosiv, pa je čest izbor onih koji nemaju svoj stan i često se sele.

Nedostaci koje ne smete da zanemarite

Protočni gasni bojler ima i niz nedostataka. Ovakvi bojleri su dobro rešenje za male domove, ali bi uvek trebalo imati u vidu koliko osoba živi u domu i koliko u njemu provode vremena. Ukoliko članovi domaćinstva ljudi najveći deo dana provode van kuće, njima može odgovarati protočni bojler jer im topla voda nije neophodna u toku celog dana, nego samo kada dođu kući.

Takođe, prilikom kupovine protočnog bojlera bitno je imati u vidu da li ćete ga koristiti za zagrevanje vode u kuhinji ili kupatilu, ili za oba čvora.

Ako želite protočni bojler koji će istovremeno zagrevati vodu u kupatilu i u kuhinji kako bi jedan član porodice mogao da se tušira a da drugi za to vreme, recimo, pere sudove, potrebno je da odaberete bojler čija je snaga 21 ili 24 kilovata. Naime, bojler jačine 18 kilovata malo teže će uspeti da obezbedi toplu vodu za istovremeno tuširanje i pranje sudova.

Kako navode proizvođači, protočni bojleri zahtevaju da električne instalacije ispunjavaju određene parametre.

bojler, popravka bojlera, kamenac Foto: Shutterstock

Kada odlučujete koji tip protočnog bojlera ćete kupiti i koje jačine će on biti, neophodno je da proverite da li vaše električne instalacije mogu da “podnesu“ taj bojler. Kada je reč o kupatilskim ili centralnim protočnim bojlerima čija je snaga 18 kilovata i više, neophodno je obezbediti trofazni priključak sa presekom kabla od 4 milimetra ili 4 kvadrata, kao i da na svakoj fazi budu osigurači od 32 ampera. Ovo je najvažniji uslov koji mora da se ispoštuje kako biste osigurali bezbednost, jer električne instalacije ne mogu izdržati parametre manje od navedenih.

Ukoliko vaše instalacije ne ispunjavaju neki od pomenutih zahteva, možete odabrati neki od modela protočnih bojlera koji poseduju unutrašnji birač snage, pa se ona može smanjiti na 15 ili 12 kilovata, ali u tom slučaju dotok tople vode pada za 30, odnosno za 15 odsto.

Da bi protočni bojler mogao da zagreje vodu, neophodno je da pritisak vode na slavini ima određeni intenzitet.

Proizvođači upozoravaju da je potrebno obratiti pažnju na više stvari u vezi sa pritiskom, jer ne rade svi bojleri na isti pritisak.

- Bojleri hidrauličnog tipa imaju bakarne cevi i njihov minimalni radni pritisak je nešto veći od 0,8 bara, dok elektronski bojleri sa plastičnim cevima rade na 0,5 bara. Protočni bojleri funkcionišu na većini mesta, a problem se javlja samo na onim mestima na kojima je pritisak zaista slab – navode proizvođači.

Instaliranje uvek poverite stručnoj osobi koja će proveriti instalacije električne energije, jer one igraju ključnu ulogu u bezbednom korišćenju protočnog bojlera.

Video: Od stana na Belim vodama, u kome je eksplodirao bojler, ostalo samo zgarište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    8. decembar 2020 | 11:43

    U moju kuću protočni bojler neće ući......da se tuširam dok je bojler uključen nema šanse

  • Budite jasniji

    8. decembar 2020 | 11:44

    Sta znaci "bio star 15 ili 20 godina"? Sta zelite da kazete? Na koliko ga godina inace treba menjati, ako radi? Ne razumem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA