≫ 

Korisnici Tik Toka otkrilii "čudotvorni lek", vraća osećaj ukusa i mirisa obolelima od kovida?

"Narandžasti lek" postao hit na društvenim mrežama

  • 7

Gubitak ukusa i mirisa jedan je od najneugodnijih neželjenih efekata korona virusa - ali ovaj "pomorandža preparat" je lek za ovaj simptom, tvrde korisnici Tik Toka.

Najnoviji trend društvenih medija je sumnjiv kućni lek koji vraća čula onima koji imaju ovaj simptom. Korisnici su delili video zapise na Tik Toku, a na smimku prikazuju kako gori pomorandžona kora dok ne postane crna. Zatim odseku ugljenisanu koru i izgnječe pomorandžinu pulpu sa smeđim šećerom - stvarajući super slatku citrusnu mešavinu.

Tiktokeri tvrde da se nakon konzumiranja ovog "leka" u potpunosti vraća čulo mirisa i ukusa. Neki su navodili u svojim objavama da se vrađa ukus za slatko, ali ne i za ostale ukuse. Jedan korisnik je rekoa da je to lek protiv prehlade koji se koristi decenijama unazad, a jedan je ocenio da je ovo "Tik Tok vradđbina".

Uprkos uzbuđenju, stručnjaci su rekli da nema naučnih dokaza da jedenje izgorele pomorandže može izlečiti gubitak ukusa i mirisa. Studije sugerišu da simptomi obično traju oko 8 dana.

- Ljudi često ne znaju koliko su mirisa izgubili, pa ako upotrebe nešto što je zaista intenzivno, poput sagorevanja kore pomorandže, može će pružiti izvanrednu senzaciju, možda ste već imali sposobnost, ali ste u suštini šokirani efektom - izjavila je dr Pamela Dalton, istraživač u Monell Chemical Senses Center u Filadelfiji.

Ona je takođe upozorila na pokušaj kućnih lekova da oživi čula, poput sagorevanja pomorandže, može da bude i kancerogen.

Druge neutemeljene metode kao što je navodnjavanje nosa vodonik-peroksidom ili esencijalnim uljima takođe se smatraju neefikasnim.

Doktor Iloreta trenutno sprovodi ispitivanje među pacijentima sa korona virusom kako bi utvrdila da li dodaci ribljeg ulja mogu da pomognu da se povrati sposobnost mirisa.

Ostaje nejasno da li metoda sagorele narandže zaista deluje na ublažavanje simptoma - ali je sigurno doneo preglede korisnicima društvenih mreža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    22. decembar 2020 | 21:38

    Meni ni posle mesec dana se nevraca culo mirisa totalna nula ukuse osecam slano slatko ljuto itd ali arome ne

  • zarko

    23. decembar 2020 | 00:03

    Koliko sam cuo gubitak cula ukusa i mirisa su znakovi trovanja bojnim otrovom a ne nekim virusom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA