Sve blagodeti sode bikarbone: 5 načina da upotrebite ovaj čudotvorni proizvod u domaćinstvu

Ako ste potrošili sredstva za čišćenje doma, soda bikarbona može da ih zameni

  • 0
Soda bikarbona Foto: Pixabay.com

Soda bikarbona ne koristi se samo u kulinarstvu - ona je idealan proizvod za čišćenje celog domaćinstva. Većina preparata za ribanje sadrži upravo sodu bikarbonu kao bazu, i to ne bez razloga.

Tepisi i dušeci

Soda bikarbona je odlična za uklanjanje mrlja i neprijatnih mirisa, pa je možete upotrebiti za čišćenje dušeka i tepiha.

Nekad će biti dovoljno samo da pospete sodu po prljavim dušecima i tepisima, i ostavite da odstoji sata vremena. Posle toga usisajte površine koje ste posuli sodom bikarbonom.

Unutrašnjost cipela možete očistiti na isti način.

Ako se, pak, na tepisima i dušecima pojave fleke, premažite ih rastvorom sode bikarbone i vode, i pospite malo sode bikarbone po celom dušeku ili tepihu. Ostavite da odstoji preko noći, a zatim obrišite sasušeni rastvor vlažnom krpom. Potom usisajte, da biste uklonili sve nečistoće.

Domaćica, foto Pixabay Domaćica, foto Pixabay

Otpušite odvode

Ako vam je odvod začepljen ili se iz njega širi neprijatan miris, soda bikarbona to može da reši.

Sipajte 200 grama sode bikarbone u odvod sudopere, umivaonika ili kade, a zatim nalijte pola šolje običnog belog sirćeta.

Prekrijte odvod mokrom krpom i ostavite da odstoji pet minuta, a onda samo sklonite krpu i isperite odvod vrućom vodom.

Zidovi

Zidovi takođe mogu da se zaprljaju, posebno ako imate malu devcu koja vole da ostavljaju otiske ruku gde god stignu. Ali, i u toj nevolji soda bikarbona može da bude od pomoći.

Vlažnom sunđerom nanesite sodu bikarbonu na mrlje na zidu, pa hrapavom stranom sunđera blago odstranite mrlje.

Da li prašak za pecivo "radi" isto što i soda bikarbona?

U najkraćem - ne. Iako izgledaju isto, prašak za pecivo i soda bikarbona su različite stvari, makar kad je reč o čišćenju domaćinstva.

Razlikuju se i u kulinarstvu: sodi bikarboni neophodni su  kiselina i tečnost da bi se aktivirala i pomogla pekarskim proizvodima da porastu, a prašku za pecivo dovoljna je samo voda.

Ali, ako nemate sodu bikarbonu u kući, a napravili ste zalihe praška za pecivo i hitno morate nešto da oribate, važno je da znate da će vam biti potrebno tri puta više praška za pecivo nego što biste inače upotrebili sode bikarbone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA