Kako se pravilno čisti kuća ili stan

Čišćenje kuće ili stana je posao koji je neophodno odraditi povremeno kako bi se higijena pravilno održavala

  • 4
Domaćica, foto Pixabay foto: Pixabay

Pored svakodnevnih obaveza koje podrazumevaju odlazak na posao, briga o deci, spremanje obroka, pospremanje spada u još jednu dodatnu obavezu svake domaćice. Ovo mnogima može izgledati kao naporan i zahtevan zadatak. Ipak, uz par trikova i dobru organizaciju kao rezultat može se dobiti besprekorno čist i blistav prostor u kojem se boravi.

Kod sređivanja stana ili kuće važno je napraviti jasan i koncizan plan i pridržavati se određenog redosleda. Naročito kada se radi o "generalnom" čišćenju. Jedino tako će se kompletan posao završiti u što kraćem roku, pa domaćice neće biti premorene. Isto tako, svaka pomoć je dobro došla. Svi članovi porodice mogu učestvovati u ovom ne baš tako zanimljivom zadatku.

Najbolje je započeti sa čišćenjem dnevnog boravka i pranja nameštaja

plavi nameštaj Foto: Pixabay

Dnevni boravak je mesto u kojem se najviše vremena provodi nakon dolaska kući. U njemu se okupljaju svi članovi porodice, sabiraju se utisci u toku dana, gleda se televizija, čitaju se omiljene knige i sl. Čistu i urednu dnevnu sobu je nešto sto svi priželjkuju da vide naročito nakon naporno provedenog dana na poslu.

Pored usisavanja i brisanja prašine i podova, pranje nameštaja spada u još jedan bitan detalj koji se ne sme zanemariti. Naročito ukoliko je već duže vreme nameštaj zaprljan i flekav. U tom slučaju najbolje je obratiti se profesionalcima poput agencije za čišćenje koja ima svoje radnike koji sa specijalnom vrstom usisivača dolaze na kućnu adresu naručioca kako bi obavili ovu vrstu posla.

Ribanje kupatila i pranje pločica za kupatilo kao sledeći korak

WC šolja toalet kupatilo Foto: Shutterstock

Još jedna prostorija u svakom domaćinstvu za koju je potrebno odvojiti vreme za sređivanje jeste kupatilo. Kupatilo se nikako ne bi smelo zanemariti jer je poznato da ga svakodnevno koriste svi ukućani. Pored detaljnog ribanja sanitarija, pločice za kupatilo je takođe važno na adekvatan način čistiti kako bi uvek izgledale blistavo i sjajno, bez buđi i gljivica. Na tržištu postoje sredstva posebno dizajnirana za određeni tip pločica. Isto tako, bitan je i sam redosled čišćenja.  Pa tako, na primer, kod keramičkih pločica najpre se ribaju fuge, pa se tek onda pristupa pranju i poliranju samih pločica.

Za otklanjanje kamenca, alkoholno sirće se pokazalo vrlo efikasnim sredstvom, pa ga mnoge domaćice imaju pored ostalih hemijskih proizvoda namenjenih isključivo za održavanje higijene u prostoriji kao što je kupatilo.

Za kraj dolazi čišćenje prozora i pranje zavesa

Prozor, prozori Foto: Unsplash.com

Kao završnica u čišćenju dolaze prozori, tj. brisanje i glancanje stakla kao i samih ramova. Ono što je važno je da ovaj deo posla domaćicama ne oduzima puno vremena. Dovoljno je imati prskalicu tj. sredstvo za čišćenje prozora i mikrofiber krpu ili parče novina.

Naravno, najpre je potrebno skinuti zavese sa garnišna i staviti ih na pranje u mašinu. Ovde se misli pre svega na klasične trikotažne zavese dok zebra zavese zahtevaju nešto drugačije održavanje. One su specifične po tome što se nikako ne smeju prati u veš mašini jer bi se tako trajno oštetile. Umesto toga, zebra zavese se mogu čistiti mokrom krpom, usisivačem ili čistačem za paru, a sve u zavisnosti od toga koliko su uprljane.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije tačno!

    17. februar 2021 | 14:28

    Prvo se skinu zavese i stave na pranje. Onda prozori, pa prasina sa svih povrsina. Onda se usisa, pa se okace ciste zavese i pod se prebrise. Kupatilo sr radi na KRAJU, zato sto sve vreme dok cistite idete tamo puno puta i perete krpe i svasta nesto... Brisanje poda/pločica u kupatilu je totalni kraj!

  • Ja

    17. februar 2021 | 14:36

    Prvo se sredjuje kuhinja tako sto se sudovi stave u masinu , ociste radne povrsine pa tek onda dnevno soba pa sve ostalo pa kupatilo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA