Zablude i istine o pvc stolariji

Ukoliko gradite nov objekat ili renovirate postojeći na listu stavite i kupovinu nove pvc stolarije, čime ćete prostor učiniti komfornijim za život i lepšim

  • 2
krevet, hotelska soba, prozor Foto: Pixabay.com

Pvc stolarija je jedan od najprodavanijih i najtraženijih proizvoda na tržištu građevine. O njoj se mogu čuti  razna mišljenja. Neka od njih su tačna, dok druga to nisu. U nastavku saznajte šta su najčešće zablude, kao i koje tvrdnje su istinite u vezi sa stolarijom koja je postala primarni izbor kada je gradnje u pitanju.

Zabluda 1. Pvc stolarija ima kraći životni vek od drvene

Što se tiče životnog veka pvc stolarije on zasigurno nije kratak. Štaviše, kvalitetna pvc stolarija ima garanciju koja se proteže na više decenija. Prosečan garanti rok, koji daje većina proizvođača, je čak dvadeset godina. Ali, to je samo garancija u pitanju, u praksi prozori i vrata od pvc-a traju mnogo duže. Uz pažljivo rukovanje i jednostavno održavanje, pvc stolarija može Vas služiti duže od drugih vrsta stolarije. Poznato je da drvena stolarija ima dug životni vek, međutim ona je veoma zahtevna za održavanje. Ukoliko se ne farba redovno i ne premazuje zaštitnim sredstvima, ona može brzo da propadne. Nasuprot tome, pvc stolarija ne zahteva nikakvu posebnu zaštitu.

Zabluda 2. Pvc stolarija je jeftina zato što se pravi od materijala koji nisu kvalitetni

Pvc stolarija je jeftina zato što su sirovine od kojih se pravi mahom jeftine, a ne zato što nisu dobrog kvaliteta. U prodaji na domaćem tržištu pvc prozori i pvc vrata prave se od najkvalitetnijeg neplastificiranog pvc-a koji je zahvaljujući odsustvu primesa, veoma čvrst i postojan. Svi prateći elementi koji se prave od metala i gume veoma su kvalitetni. Njihova izrada oslanja se na stroge standarde preciznosti i kvaliteta. Sve u svemu, finalni proizvod je nešto što je napravilo pravu revoluciju u savremenom građevinarstvu. Pvc stolariju čine proizvodi koji su izuzetno kvalitetni, dok njihova izrada ne košta mnogo. Ovakvu pojavu ne zapažamo često. Ako bi postojala skala kojom se meri odnos kvaliteta i cene, pvc stolarija bila bi na vrhu liste onih koji nude vrhunski kvalitet po najnižoj ceni.

Zabluda 3. Pvc stolarija je ekološki neprihvatljiva

Istina je suprotna ovoj tvrdnji. Pvc stolarija je na strani ekologija. Mnogi mešaju plastiku za jednokratnu upotrebu sa onom koja to nije. Pvc stolarija se pravi od neplastificiranog pvc-a, i zbog svoje postojanosti, ona ne predstavlja nikakvu pretnju za životnu sredinu. Sastavni delovi dotrajale stolarije mogu se reciklirati. Interesantno je dodati da reciklirani pvc ne gubi na kvalitetu.

eko lajf eko zivot ekologija biznis Foto: Shutterstock

Istina 1. Pvc stolarija ima dobru toplotnu izolaciju

Apsolutno je tačno da pvc stolarija ima odličnu toplotnu izolaciju. Za to su zaslužni materijali od kojih se pravi, ali i vešt i precizan način izrade. Dvostruka, vakuumski spojena, stakla na prozorima i vratima od pvc-a omogućavaju da prostor bude mnogo bolje toplotno izolovan nego što je to slučaj sa svim drugim vrstama stolarije. Odlično zaptivanje na rubovima pvc prozora obezbeđuje barijeru koja sprečava da hladan vazduh zimi prodire unutra. Isto važi i za letnji period u kome se trudimo da rashladimo prostorije i da što duže držimo temperaturu prijatnom. Tada je uloga pvc prozora i pvc vrata da spreče prodor toplote spolja i pregrevanje unutrašnjeg prostora.

Istina 2. Pvc stolarija je jednostavna za održavanje

Prozori i vrata od pvc-a jednostavno se održavaju. Dovoljno je da ih redovno perete i brišete. Sa njima nema farbanja i lakiranja. Zimi nije potrebno da se površine tretiraju sredstvima koja štite od vlage i slično. Za razliku od toga, drveni prozori ne mogu bez povremenog farbanja i lakiranja. Ako se ne tretiraju na ovaj način, vremenom propadaju zbog vlage i atmosferskog uticaja. Definitivno je neuporedivo jednostavnije i jeftinije održavati pvc stolariju od drvene. Da ne zaboravimo da se na starim drvenim prozorima dupla okna razdvajaju što otežava pranje. Praktično, svaku staklenu površinu koju perete pomnožite sa dva. Pvc prozori sa vakuumskim duplim staklima štede Vašu energiju, vreme i novac.

Istina 3. Pvc stolarija štedi novac

Pvc stolarija zasigurno štedi Vaš novac. Računi za grejanje i struju biće vidno manji sa novim pvc prozorima i pvc vratima. Ako dosad niste mislili da je važno da zamenite stare prozore i vrata, možda Vas činjenica da će nova pvc stolarija samu sebe isplatiti već za par godina potakne na to. Pogledajte na veb-sajtu mirandre.com najbolje proizvođače najkvalitetnije pvc stolarije i to sve na jednom mestu. Tu je i ponuda proizvoda sa kompletnim cenovnicima. Pronaći ćete najkvalitetnije i najpovoljnije pvc prozore i pvc vrata za Vaš dom. Bliži se proleće, idealno vreme za početak radova u građevinarstvu. Ugradnja nove stolarije je posao koji se prilično brzo i efikasno obavlja kada se poveri stručnjacima i profesionalcima.

Sve u svemu, pvc stolarija je veoma isplativa investicija. Svako ko se odlučio da zameni stare prozore i vrata novim od pvc-a nije se pokajao. Kupovina od najboljih proizvođača nudi garantovan kvalitet, ali i stručne savete u vezi sa izborom. Nakon ugradnje za sve što je potrebno postoji i obezbeđen servis. Ukoliko gradite nov objekat ili renovirate postojeći na listu stavite i kupovinu nove pvc stolarije, čime ćete prostor učiniti komfornijim za život i lepšim.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zilot

    18. februar 2021 | 11:41

    Pa što onda evropljani više vole drvenu stolariju. Da je pvc dobar oni bi ga stavljali. Nađite kuću u Austriji rađenu u germanskom stilu sa pvc stolarijom. Osim čistog drveta priznajem drvo-aluminijum stolariju

  • rikimil

    18. februar 2021 | 11:30

    Imam objekat iz 1958. godine . Stolarija je od crvene vrbe i prozori dobro dihtuju. Tačno je to da je potrebno održavanje, farbanje stolarije na nekih 15-20 godina , a imam i PVC stolariju na novom objektu.Prednost je ta što stolariji možeš menjati boju, prilagođavati je fasadi zgrade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA