Šta sve niste znali o streč foliji?

Da li ste upoznati da se streč folija koristi već 40 godina za pakovanje, zaštitu, transport i skladištenje proizvoda. Danas je imamo obliku rolni raznih širina i debljina koje se odmotavaju mehanički ili ručno

  • 0
Streč folija Foto: Nicola Molon

Ona je na početku svog korišćenja bila više kruta i manje prozirna, što je dosta smanjivalo njenu upotrebu. Danas usled razvoja hemiske industrije, folije koje koristimo u svojim domovima i industriji su providne, imaju veliko istezanje, visoka providnost i lepljivost. Čime je dosta olakšano prošireno njeno korišćenje.

Pored navedenih streč folija ima veoma važnu ulogu u transportu, a to je da izvrši pritisak sa svih strana na paletu, i time osigurava da sva upakovan roba u paleti ostane na jednom mestu.

Kvalitet izrade streč folije

Kako se streč folija koristi več par decenija, za to vreme desilo se dosta tehnoloških napredaka u proizvodnji streč folija. Neki od njih su poboljšavali kvalitet streč folija dok je većina bila orjentisana na profitabilnost i smanjenje cena streč folija što je dovelo do njene široke upotrebe.

Današnji proizvođači streč folije označavaju svoje proizvode sledećim karakteristikama:

1. Težina rolne

2. Debljina folije koja je izražena u mikronima

3. Dužina folije, koja je obično izražena u metrima

4. Dužina prestreč folije ( dužina folije kada se rastegne)

5. Procenat prestreča (preporučeni procenat rastezanja)

Ovi podaci veoma malo daju tačne informacije krajnjem potrošaču, jer ni jedna od njih ne govori koja će folija nabolje odgovarati njihovim potrebama.

- Težina rolne govori kolika će biti cena rolne.

- Dužina folije u rolni sa procenom prestreča govori koliko paketa se može obmotati jednom Rolnom

- Debljina rolne je jedina karakteristika kojom se može predvideti kvalitet folije, ali ona sama nije dovoljna.

Osnovna karakteristika kvalitetne streč folije

Danas se streč folija izrađuje na bazi LLDPE-a (Linear Low Density Polyethylene) uz dodatak raznih polimera.

Sa obzirom da je danas veoma razvijena hemiska industrija, dovelo je do razvoja različitih procesa proizvodnje i širokog spektra LLDPE-a, koji se kasnije koristi u proizvodnji streč folija. Od njenih karakteristika zavisi da li će rastegljivost streč folija ići od 100 do 300% ili će se kretati u manjim procentima.

Ovo je veoma važno jer je osnovna funkcija folije rastezanje (prestreč), i efikasno spajanje paketa koji se transportuju sa paletom u jednu celinu. Ukoliko se streč folija rastegne više od njenih granica elastičnosti dolazi do promene u hemiskim vezama unutar folije koje dolaze do toga da se povećava čvrstina folije a time i njena krtost/pucanje.

Koju izabrati streč foliju?

U zavisnosti od proizvoda koji se pakuju, kao i od tipa alata ili mašine za pakovanje, visokokvalitetna Mp roll line streč folija se može koristiti za obavijanje, strečovanje paleta mašinskim ili ručnim putem. Na taj način se proivodi stabilizuju tokom transporta, a ujedno štite i od vlage i prljanja.

Ručna streč folija

Višenamenska ručna streč folija namenjena je pakovanju paketa za transport ili skladištenje. Izuzetno je rastegljiva i laka za korišćenje, a ivice prianjaju bez dodatnog lepljenja. Ručna streč folija je dobre izdržljivosti, naročito kada su u pitanju paketi nepravilnog oblika ili oni čiji se sadržaj rasipa ‒ otporna je i na cepanje i na probijanje.

Mašinska streč folija

Mašinska streč folija izrađena je od najčvršćeg materijala koji joj obezbeđuje visoku adhezivnost, postojanost, rastegljivost i otpornost na kidanje, bušenje i rastezanje, kao i na velika mehanička opterećenja. Namenjena je mašinskom pakovanju proizvoda i u upotrebi je u svim granama industrije. Mašinska streč folija izuzetno je ekonomična i isplativa jer obezbeđuje najbolju zaštitu proizvoda prilikom pakovanja i transporta.

Prestreč folija

Pored streč folije Mp roll line nudi i prestreč foliju koja je namenjena za ručno pakovanje paketa. Jedna je od najekonomičnijih i najisplativijih folija jer je izuzetno tanka i rastegljiva, pa jedna rolna sadrži više folije od drugih. Prestreč foliju odlikuje posebna mehanička struktura, zbog koje je ova folija najjednostavnija za korišćenje. Upotrebljava se pri pakovanju manjih proizvoda kojima je, pre svega, potrebna zaštita od rasipanja i atmosferskih neprilika.

Ukoliko niste sigurni koja folija odgovara za Vaše potrebe, možete se obratiti Mp rol line doo.

Možemo Vam pomoći u odabiru najboljeg i najekonomičnijeg rešenja pakovanja Vašeg proizvoda.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA