Šta sve treba da imaju nova sobna vrata

Sobna vrata su nešto na šta ne obraćamo toliko pažnju, ali ona su neophodna u svim stambenim i poslovnim objektima. Važna je njihova funkcionalnost, ali i to kakav vizuelni utisak ostavljaju. Šta je to što jedna kvalitetna sobna vrata treba da imaju i kako ih odabrati prilikom kupovine?

  • 0
baka, stan, vrata, poruka Foto: Pixabay

Zadovoljavajuća zvučna izolacija nešto je o čemu treba povesti računa prilikom kupovine novih sobnih vrata. Korisno je napraviti poređenje starijih modela sobnih vrata sa onim koji su sada u ponudi. Nova sobna vrata imaju daleko bolju zvučnu izolaciju od onih koja su se ugrađivala u stanove i kuće pre nekoliko decenija. Vremenom je primećeno da treba otkloniti ovu manu.

Dizajn je unapređivan s ciljem da nova sobna vrata obezbede da zvukovi iz susednih prostorija dopiru u što manjoj meri. Dobro su nam poznata rešenja za bolje amortizovanje zvuka, koja su se primenjivala u prošlosti. To je bilo tapaciranje vrata, koje se nekima dopada, a nekima ne. Noviji modeli sobnih vrata osmišljeni su tako da postižu isti efekat kao tapaciranje. Naime, tapacirung na sobnim vratima nekome je odbojan. Štaviše, on deluje suviše retro i ne uklapa se u modernije koncepcije prostornog dizajniranja. Ali zato, postoje nova sobna vrata koja mogu imati posebne ispune čija je uloga da povećaju zvučnu izolaciju. Kad jasno i glasno čujemo glasove iz susedne sobe, za to su nam kriva loša sobna vrata. Ovo je naročito nezgodno u poslovnim prostorima, gde se jedna kancelarija naslanja na drugu. Širenje zvukova ometa rad, ali i narušava privatnost koja je u poslu neophodna. Ni u stambenim objektima nam ne prija kada čujemo zvukove iz susedne sobe. Svako ima neki svoj ritam. Jednim ukućanima prija tišina u određeno doba dana, dok drugima više ogovara da se razonode uz muziku. Sobna vrata koja imaju dobru izolaciju omogućavaju i jednima i drugima da rade upravo ono što im prija.

baka, stan, vrata, poruka Foto: Pixabay

Uklapanje sa okolinom važno je prilikom dizajniranja enterijera. Stara i dotrajala sobna vrata poprilično kvare utisak. Koliko god da ste se potrudili da ulepšate prostor prilikom renoviranja stana, priča nije potpuna ako ste ostavili stara vrata koja tu stoje decenijama. Moderan nameštaj, maštovito smišljeni zidovi, kutak sa biljkama i umetnička dela na zidovima – sve to zajedno izgleda primamljivo. Međutim, nemojte preskakati sobna vrata. Ona upotpunjuju dobar utisak koji ste hteli da postignete kada ste se upustili u renoviranje. Srećna okolnost je da danas na tržištu postoji daleko veći izbor modela nego što je to nekad bilo. Sobna vrata sa cenama pogledajte na mirandre.com gde se nalaze modeli svih boljih proizvođača. Veliki izbor otvara puno mogućnosti. Praktično, sve što ste zamislili, sada je izvodljivo. Nekada ste bili ograničeni samo na par osnovnih boja, a danas možete da uklopite dezen tako da je potpuno isti kao boja poda, stolarije i slično. Ako niste sigurni u svoj izbor, konsultujte se sa arhitektom ili dizajnerom.

Vizuelni efekat koji je moguće postići uz pomoć sobnih vrata, zaista, može biti impresivan. Ona mogu biti neutralna i nenametljiva. Nasuprot tome, uz pomoć jarkih boja ili neobičnog dezena može se postići da privlače pažnju kao poseban detalj u prostoriji. Ovakve zamisli naročito su interesantne u prostorima koji imaju neku specijalnu namenu. Na primer, to mogu biti lokali, umetničke galerije, ugostiteljski i slični objekti koji se sastoje iz više segmenata ili celina. Naravno, ako neko želi ovu vrstu ekstravagancije u svom domu, može je imati.

baka, stan, vrata, poruka Foto: Pixabay

Propuštanje svetlosti lako se kontroliše uz pomoć različitih modela sobnih vrata. Sve su više popularna ona koja imaju delove u staklu. Ovakva sobna vrata nisu nikakva novina, štaviše odavno su poznata. Čak su u prošlosti bila zastupljenija nego danas. Međutim, danas je njihov dizajn drugačiji i moderniji. Idealna su za predsoblja i prostorije koje nemaju prozore. Koriste se i kao vrata između kuhinje i trpezarije, tamo gde su ove prostorije odvojene. Dok birate, razmislite o tome da neka od vrata u vašem stanu ili kući budu od stakla ili bar da imaju staklene delove u vidu prozora, kako biste bolje osvetlili tamnu prostoriju.

Ukrasi na novim sobnim vratima mnogo su maštovitiji nego što je to nekad bilo. Metalne lajsne, reljefni i geometrijski oblici od drveta, plastični i stakleni delovi, samo su neki od primera. Ako izuzmemo starinska vrata koja su vezana za neko razdoblje ili arhitekturu neke geografske regije, sobna vrata u prošlosti nisu imala puno ukrasa. Bila su suviše jednostavna. Nisu bila inspiracija dizajnerima da na njima iskazuju svoju kreativnost. Štaviše pravljena su tako da služe svrsi. Samo to i ništa više. To su sobna vrata koja još uvek srećemo u stanovima zgrada  građenih pre pola veka.

Kvake i brave modernog dizajna osobenost su novih, kvalitetnih sobnih vrata koja se danas mogu naći u prodaji. Stara sobna vrata odaju neugledne plastične ili metalne kvake. Prilikom kupovine novih vrata uskladite boju metalnih delova sa onom koja preovlađuje u stanu ili kući.

Savet za kraj je da kupujete sobna vrata od najboljih proizvođača. Oni imaju najveći izbor, pouzdani su što se tiče rokova isporuke i ugradnje. Takođe, imaju i obezbeđen servis, ukoliko se javi potreba za nekom naknadnom popravkom.

(Telegraf.rs/PR/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA