• 3

Kako dan rođenja može uticati na vaš uspeh u životu: Ko je rođen u nedelju, čeka ga velika sreća

, Telegraf

Šta prema srpskim narodnim verovanjima, dan rođenja govori o vašem životu

  • 3
momak devojka sreća veseli ljubavni sastanak

Foto: Freepik/ Halayalex

Naš narod od davnina veruje da dani u nedelji nisu isti. Ima srećnih i nesrećnih, "dobrih" i "loših", onih kada bi trebalo izbegavati određene poslove i onih kada ne valja podići ništa "teže od kašike".

Zašto bi se inače i govorilo "crni petak", "čestita nedelja", "luda sreda"...? Tako su i ljudima rođenim na određene dane pripisane određene osobine.

Evo šta prema srpskim narodnim verovanjima, dan rođenja govori o vašem životu:

Ponedeljak

Ponedeljak je prvi dan u nedelji i smatra se ujedno i najsrećnijim. Kaže se da će dete koje se rodi u ponedeljak imati dug i uspešan život.

Kako tada počinje nova nedelja, ovaj dan je idealan za otpočinjanje poslova svih vrsta. Hrišćani veruju da je Bog počeo stvaranje sveta u ponedeljak, pa je zato dobro da i čovek započne kakav značajan poduhvat upravo tog dana.

foto Pixabay

foto Pixabay

Utorak

Drugi dan u nedelji smatra se najnesrećnijim danom, pa i ljudi rođeni tada neće imati lak život. U utorak, kaže predanje, čak "i vukovi čuvaju krzno". Na ovaj dan ne valja otpočinjati nikakav rad, jer je baksuzan, pa će i posao ići po zlu i neće se dobro završiti.

Jedna narodna izreka kaže: "Od svega me majka sačuvala, sem od žice devetog utorka". Ovo upravo oslikava koliko je utorak negativan u srpskom narodnom verovanju.

Sreda

Ovog dana se mogu otpočinjati poslovi i kretati na put. Veruje se da će bebe rođene ovog dana biti napredne i zdrave. Dete koje prohoda u sredu biće srećno i bogato.

U nekim krajevima Srbije, ovaj dan se zamišlja kao svetica, pa se može čuti da je došla "Sveta Sreda" koja je naročito naklonjena bolesnicima i onima koji pate.

foto Pixabay

foto Pixabay

Četvrtak

Za četvrtak se kaže da je srećan dan. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji.” Veoma je dobro, kaže verovanje, da se dete rodi na ovako srećan dan, jer će onda ono i u životu biti srećno i uspešno.

Ovog dana su u prošlosti počinjali radovi na njivama, a valjalo se ići i u prošnju devojke. Kako se u prehrišćansko doba četvrtak slavio kao dan plodnosti, i danas se veruje da poslovi u polju, ali i sklapanje bračne zajednice treba da se dogodi baš u četvrtak.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grrrr

    Patnja godinu zapamtit jos i dan, aman.🙄

  • Moja sreća=0

    Utorak,naravno😂

  • Schwyz

    Nije tacno. Rodjena sam na Vaskrs, sto znaci u nedelju. Nemam vreme za odmor.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima