≫ 

Kako da osvežite sobne biljke posle zime: 3 korisna saveta za prolećnu negu

Uz nekoliko saveta, vaše sobne biljke biće negovane i izgledaće još lepše

  • 1
Sobne biljke cveće saksija kuća dom Foto: Shutterstock

Proleće je vreme kad se najčešće kompletno čisti i rasprema životni prostor. Posle duge zime i lošeg vremena, posvećujemo se radovima koji su čekali topliji period i duže dane. Osim generalnog pospremanja, ovo je vreme i kada je biljkama potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

Uz nekoliko saveta, vaše sobne biljke biće negovane i izgledaće još lepše.

Proverite da li im treba presađivanje

Većinu biljaka potrebno je presaditi u novu saksiju i zameniti im zemlju svake ili svake druge godine. Ako voda odlazi prebrzu kroz biljku, ili uopšte ne prolazi, ovo je siguran znak da joj treba nova zemlja.

Biljkama nije uvek neophodna veća saksija, osim kada je postojeću prerasla.

bašta baštovan cveće Foto: Pixabay

Prolećno čišćenje

Baš kao i sve ostale površine u vašem životnom prostoru, i na biljke pada prašina, a mogu biti i leglo raznih insekata. Stručnjaci preporučuju brisanje listova vlažnom krpom. Biljkama u prirodi kiša redovno spira svu nečistoću, zato je dobro ovaj savet primenjivati i kada je sobno cveće u pitanju.

Očistite prozore

Iako se ovaj savet ne odnosi na negu biljaka, definitivno im može mnogo pomoći. Čišćenje prozora osiguraće biljkama da lakše upiju prolećno sunce i tako dobiju sve potrebne nutrijente iz sunčevih zraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    10. april 2021 | 12:04

    Sto bi kinezi rekli da ako zelis da budes srecan ceo zivot gaji cvece.Obozavam cvece i smatram da kao i za sve ostalo u zivotu , ljubav je glavni pokretac.Ako cvece oseca da ga volis nagradi te raskosnim bujanjem i cvetanjem.Evo nekoliko primera kako ja svoje biljke odrzavam.Povremeno ih prihranim rastvorom od kvasca i secera,orhideje po nekad zalijem zelenim cajem,reznice zilim u destilovsnoj vodi a biljke prskam rastvorom sode bikarbone i vode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA