5 biljaka koje su idealne za terasu: Pune su šarenih cvetova, a lagane za održavanje

Svejedno da li se vaš balkon nalazi na sunčanoj strani ili u poluseni - ovih pet cvetnih lepotica svima i svuda uspevaju

  • 0
Balkonsko cveće, terasa Foto: Shutterstock

Cveće je oduvek bilo najlepši ukras svake terase. Ako želite da i ovog proleća i leta vaš balkon privlači pažnju i bude šaren i raskošan, odaberite pet biljaka kojima nećete morati da posvetite mnogo vremena i nege da bi izgledale božanstveno.

Ovo balkonsko cveće uvek uspeva, čak i početnicima u vrtlarstvu.

1. Kadifa

Balkonsko cveće, Kadifa Foto: Pixabay

Vesele kadifice biće pune žutih i narandžastih cvetova i ako ih uzgajate u baštenskoj zemlji, ali i u saksijama i žardinjerama na terasi.

Seme bi trebalo da posejete do kraja aprila, a koliko je biljka nezahtevna dovoljno govori činjenica da će joj prijati bilo kakva podloga - biće dovoljno da u običnu baštensku zemlju dodate malo treseta i kadifa će rasti "kao iz vode".

Ova biljka je otporna i nezahtevna, jedino je potrebno redovno skidati ocvetale cvetove i redovno je zalivati kako bi zadržala bujnost i lepotu.

2. Pelargonija

Balkonsko cveće, Pelargonija Foto: Pixabay

Ljubitelji cveća složiće se da nema ništa lepše od muškatli na terasama. Razlikuju se tri vrste ovog cveta - uspravne, viseće i velikocvetne (engleska pelargonija).

Spada u višegodišnje biljke, pa lako može da prezimi na svetlom mestu. Pelargoniju bi trebalo posaditi u saksije ili žardinjere sa peskovitom zemljom i redovno održavati vlažnost. Jedini izuzetak kada je sunčeva svetlost u pitanju je engleska pelagonija koja iziskuje veliku izloženost sunčevim zracima - ostale sorte mogu da budu i u poluseni.

Visećim muškatlama možete dodavati sredstvo za prihranjivanje jednom u desetak dana, i to od kraja maja do kraja oktobra. Prilikom zalivanja, vodite računa da voda ne dospe na cvetove i lišće.

3. Petunija

Balkonsko cveće, Petunija Foto: Pixabay

Vreme za sadnju ovog raskošnog cveća je početkom proleća. Voli rastresito zemljište, pa ako je supstrat previše zbijen dodajte mu malo peska. Ovo je još jedna biljka zaljubljena u sunčevu svetlost.

Treba je zalivati odstajalom vodom, a hladna voda na visokim temperaturama za nju može biti pogubna, baš kao i promaja. Kada je sadite, stavite najviše po dve biljke u jednu žardinjeru.

4. Dan i noć

Balkonsko cveće, Maćuhica Foto: Pixabay

Poljska ljubičica, trobojna ljubičica, Dan i noć... Kako god zvali ovu biljku, treba znati da je otporna i da odlično podnosi različite temperature vazduha. Ovaj cvet krasi sve više balkonskih žardinjera, ali i vrtova.

Spada u niske biljke sa razgranatim stabljikama i po ivicama reckavim cvetovima. Odlično uspeva i u polusenci i u sunčanom delu terase. Odgovara joj rastresito zemljište, zalivanje dva do tri puta nedeljno i prihranjivanje tečnim đubrivom jednom u 15 dana.

5. Begonija

Balkonsko cveće, Begonija Foto: Pixabay

Stabljika ove biljke je razgranata i mesnata, može da raste i do 50 cm u visinu. Cvetovi mogu biti crveni, ružičasti ili beli. Cveta od proleća do jeseni, a razmnožava se sadnicom ili semenom. Ovaj cvet voli dobro tlo i odgovara mu sunce ili polusenka.

Begonije, takođe, vole povremeno dodavanje sredstava za prihranjivanje - jednom u 15 dana. Kao i muškatle, ni begonije ne vole kada im prilikom zalivanja pokvasite lišće i cvetove, pa je najbolje da sipate vodu u saksijski podložak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA