Baštu je moguće imati i u stanu: Ove biljke i povrće je idealno gajiti u zatvorenom prostoru

Obrađivanje bašte ima pregršt pogodnosti, osim što omogućava da jedete namirnice koje sami gajite, odlična je antistres terapija

  • 0
Biljka, prozor, bašta u stanu Foto: Pixabay

Pandemija korona virusa, između ostalog, pokazala nam je i to da je imati svoje parče zemlje od neprocenjive vrednosti. Obrađivanje bašte ima pregršt pogodnosti, osim što omogućava da jedete namirnice koje sami gajite, odlična je antistres terapija.

Međutim, šta je sa onima koji za to nemaju mogućnosti? Rešenje postoji, čak i za male stanove u kojima nema mnogo mesta i drugih uslova za to.

Naime, postoje biljke koje da vole zatvorene prostore, a ovo su samo neke koje možete uzgajati i u sopstvenom životnom prostoru...

1. Bosiljak

Ovaj poznati začin ima široku upotrebu u domaćoj kuhinji. Postoji niz sorti bosiljka, koje jednostavno možete uzgajati u posudi koju je idealno držati uz prozor. Najviše mu odgovara južna strana stana, voli dosta sunca i toplote.

Bosiljak treba redovno zalivati, a zemlja treba uvek da bude vlažna, ali ne i natopljena vodom.

2. Aloe vera

Reč je o biljci sa dugim, debelim, mesnatim listovima. Posadite je u posudu i uzgajajte na sobnoj temperaturi od oko 21 stepen i uz mnogo svetla.

Aloe vera Foto: Pixabay

Aloe vera preferira nešto suvlju zemlju pa je zalivajte na svaka dva do tri dana.  Ova čudesna biljka umiriće opekotine od sunca, ogrebotine i svrab kože. Samo polomite njen list tamo gde je najdeblji i nanesite na bolno mesto.

3. Čeri paradajz

Ovo omiljeno povrće, koje je zapravo u biljnoj klasifikaciji voće, odličan je izvor vitamina A, C i K, kao i beta karotena koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.

Paradajz čeri prozor stan kuća biljka povrće Foto: Shutterstock

Odaberite neku sitniju sortu, odnosno čeri paradajz, koja će biti idealna za vašu malu baštu u stanu. Paradajzu treba mnogo toplote i svetla, zato posudu stavite na najosunčanije mesto u stanu. Zemlja sve vreme treba da bude vlažna, ali ne i natopljena vodom.

4. Korijander

Reč je o osetljivoj biljci, sa "čipkastim" listovima i oporim okusom. Ovo je omiljeni začin u kuhinjama širom sveta, posebno meksičke, indijske i tajlandske, ali je jednako zastupljen i u evropskoj ishrani.

Korijander Foto: Pixabay

Čuvajte ga od previsokih temperatura jer će se osušiti, iako je korijanderu potrebno dosta svetlosti. Najbolje bi bilo da ga posadite kraj prozora orjentisanog prema istoku. Zemlja neka bude vlažna, ne i natopljena.

5. Spanać

Ova lisnata superhrana biće veoma zahvalan ako je uzgajate u zatvorenom prostoru. Ne voli ni kad joj je prevruće ni kad je prehladno zato je smestite u posudu na sunčanom mestu i osigurajte joj sobnu temperaturu. Odaberite dublju posudu jer je korenu spanaća potrebno više prostora.

Spanać Foto: Pixabay

Vrlo brzo uživaćete u biljci bogatoj proteinima, vitaminima A i K, folnom kiselinom, vlaknima... Ovo je namirnica koja jača srce i poboljšava pamćenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA