≫ 

Sada je pravo vreme za sadnju gladiola: Saveti za pravilnu negu pomoću kojih će cvetati godinama

Gladiole se razmnožavaju lukovicama, a poželjno je da ih pre sadnje u bašti posadite u saksiju

  • 0

Raskošan cvet, koji nije težak za gajenje, a prilično privlači pažnju, je hibrid nastao ukrštanjem čak pet različitih biljaka. Stabljika gladiole može da naraste i do 1,5 metar.

Rod gladiola sastoji od oko 180 vrsta lukovica trajnica, čija su osnovna obeležja lišće poput mača, cvetovi od šest istih latica i uspravna stabljika.

Prirodno stanište im je Afrika, Evropa i Srednji istok, iako većina vrsta sa najistaknutijim, raznobojnim cvetovima dolazi iz Južne Afrike.

Biljke iz ovog roda jako variraju: od dosta sitnih i ponekad mirisnih vrsta do vrsta nalik zanimljivim, šarenim klasovima.

Tri glavne hibridne skupine su Grandiflorus ili Velikocvetne, Primulinus i Nanus.

Kako se sade?

Gladiole se razmnožavaju lukovicama, a poželjno je da ih pre sadnje u bašti posadite u saksiju.

Potrebno ih je posaditi na dubinu od oko 10 cm u dobro drenirana, peskovita tla, na sunčanim mestima, a kada razvije prve listove potrebna je prehrana. Važno je da je zalivate, oplevite i okopate bar jednom mesečno.

Tokom leta treba ih dobro zalivati i uklanjati im uvele stabiljke. Gladiole često mora da ima potporu poput drveta, jer ima lomljivu stabljku.

Ukoliko želite da i sledećeg leta imate raskošne gladiole u svom dvorištu, u jesen sačuvajte lukovice i tokom proleća ih ponovo posadite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA