≫ 

Patuljaste ruže ove godine dominiraju dvorištima i balkonima: Ovo su trikovi za uspešnu negu

Uz ovih nekoliko saveta biće bujne i cvetaće sve do jeseni

  • 0

Proleće je idelano vreme za uređenje dvorišta, balkona i terasa. Veličina prostora ne uslovljava užitak, i one manje moguće je urediti tako da budu samo vaša oaza mira. 

Ove godine, patuljaste ruže dominiraće vrtovima, a za njihovu sadnju i negu nije potrebno mnogo truda. Uz ovih nekoliko saveta biće bujne i cvetaće sve do jeseni.

Patuljaste ruže možete posaditi na balkonu, terasi ili u dvorištu, pa čak je možete držati i u stanu. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju je pozicija, odnosno da ima dovoljno sunca. Ruže ga obožavaju. Zemlja u kojoj je bilo koja vrsta ruže posađena mora da bude vlažna.

Prilikom sadnje na dno saksije stavite malo šljunka ili kamenčića kako bi saksije bila dovoljno drenirana.

Jednom godišnje biljku treba orezati, što će podstaći novi rast. Jesen je najbolje doba za orezivanje. Uvek ih orezujte oštrim makazama pod uglom od 45 stepeni.

Ruže je najbolje zalivati kišnicom ili odstajalom vodom. Mini ruže vole i vlažan vazduh, pa ih povremeno i poprskajte vodom. Nakon cvetanja obavezno odstranite uvele cvetove ili suve grančice.

Za biljku je najbolje da prezimi u hladnijoj i svetloj prostoriji. U periodu mirovanja ružu treba i povremeno zaliti. Za borbu protiv bolesti na ružama, poput pepelnice i pegavosti koriste se fungicidi, a lisne i štitaste uši rešavamo insekticidima.

Video: Ovaj trik znaju samo najiskusniji baštovani: Jednostavno razmnožavanje ruža uz pomoć meda i krompira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA