Svi prave istu grešku kad mere temperaturu: Digitalni toplomer ne vara samo ako ga ovako koristite

Navika da izvučemo toplomer čim zapišti je pogrešna

  • 3
zena, devojka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Korišćenje digitalnog toplomera je najbrži način da u kućnim uslovima saznamo da li imamo povišenu telesnu temperaturu.

Vrednosti temperature pomoću digitalnog toplomera moguće izmeriti na tri načina – stavljanjem toplomera u usta, u anus ili ispod pazuha. Iako se najpouzdaniji rezultati merenja dobijaju ako se toplomer stavi oralno ili rektalno, najveći broj ljudi odlučuje se da stavi toplomer ispod pazuha i sačeka oglašavanje zvučnog signala. To se, u zavisnosti od proizviđača toplomera, obično dogodi unutar 60 sekundi od stavljanja toplomera ispod pazuha.

Ali, temperatura koja tada izlazi na displeju ne odgovara stvarnim vrednostima! Naime, u slučaju aksilarnog merenja, odnosno stavljanja toplomera ispod pazuha, trebalo bi držati toplomer 3 do 5 minuta, bez obzira na zvučni signal. Samo tada će toplomer pokazati realniju vrednost.

Proizvođači toplomera savetuju da je sigurnije meriti temperaturu oralno, držanjem toplomera 60 sekundi u usnoj duplji. Savet je da pozicionirate toplomer u jedan od džepova ispod jezika, levo ili desno od korena jezika. Važno je da senzor za merenje ima dobar kontakt sa tkivom. Zatvorite usta i dišite ravnomerno kroz nos kako biste sprečili uticaj udahnutog/izdahnutog vazduha na merenje.

Najpouzdanija metoda merenja, naročito pogodna za merenje temperature kod beba i male dece, je rektalnim putem. Senzor za merenje trebalo bi pažljivo spustiti na 2 do 3 centimetra u analni otvor. Približno vreme merenja je 60 sekundi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena ❤️

    25. april 2021 | 14:58

    Kakav bre digitalni! Imam pet digitalnih kod kuće, nijedan ne valja. Najbolji su oni sa živom. Dobri, stari provjereni.

  • Asdf

    25. april 2021 | 17:56

    To je termometar, ne toplomer!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA