Evo kako se spakovati ukoliko putujete sa bebom

Da dolazak na odredište ne bi bio stresan za celu porodicu, korisno je znati par praktičnih saveta pri pakovanju

  • 0
Pakovanje stvari, majka, mama, dete Foto: Shutterstock

Nove avanture, nova iskustva ili omiljena mesta koja se drugačije doživljavaju kroz oči novog člana porodice- sve to čini idealni porodični odmor. Ipak, putovanje sa bebom jeste i izazov koji roditelji iščekuju sa dozom straha i neizvesnosti. Da dolazak na odredište ne bi bio stresan za celu porodicu, korisno je znati par praktičnih saveta pri pakovanju koji će putovanje učiniti udibnijim i zabavnijim.

Taktično pakovanje i koferi kao saveznici u dobroj organizaciji

Putovanje sa bebom podrazumeva pametno pakovanje. Koferi koji se rolaju u svim pravcima, napravljeni od lakih materijala i oni koji poseduju mnogo pregradaka za sitnice su najbolji saveznici roditeljima prilikom organizovanja svih potrebih stvari za bezbrižan put. Ipak, kvalitetni koferi neće biti sasvim dovoljni. Kada na put kreće i beba, potrebno je spakovati posebnu torbu, koja će uvek biti pri ruci.

Bez obzira koliko putovanje traje, u njoj se trebaju naći pelene, sterilisane flašice, vlažne PH neutralne maramice, formula ili mleko za dohranu i rezervna garderoba da bi se dete presvuklo kada se oznoji. U ovoj torbi se mogu naći i igračke koje će dete zabaviti ili mu skrenuti pažnju ukoliko se unervozi tokom putovanja. Ostali koferi moraju biti laki za transport, kako ne bi otežavali kretanje roditeljima kada je udobnost i bezbednost bebe na prvom mestu.

Lekovi i suplementi - bez čega nikako na put?

U zavisnosti od uzrasta deteta, roditelji na putovanje moraju poneti i „prvu pomoć“- torbicu sa neophodnim lekovima. U njoj se moraju naći lekovi za obaranje temperature, antihistaminici, ukoliko je beba alergična na određenu hranu ili polen, flasteri i antibiotska krema. Dugo putovanje, naročito ukoliko je prvo, može biti stresno, pa se kao posledica toga može javiti zelena stolica kod bebe. U tom slučaju je neophodno bebu češće presvlačiti i u torbicu sa lekovima dodati uljanu kremu, koja će zaštiti bebinu kožu od kiselina u zelenoj stolici. Zelena stolica kod beba na putovanju se može javiti i usled promene vremena dojenja, pa je potrebno zadržati rutinu hranjenja što je više moguće. Najzad, ukoliko zelena stolica kod bebe potraje duže od nedelju dana, neophodno je obratiti se najbližem pedijatru.

Kalendar trudnoće kao faktor u planiranju putovanja

Kada je u pitanju beba koja je već na sopstvenom putu u život roditelja, mnogi parovi strahuju od toga da ne ugroze trudnoću odlaskom na odmor. Ipak, ukoliko je trudnoća zdrava i već protiče normalno, putovanje je potpuno bezbedno i po mamu i po bebu. Kalendar trudnoće postaje odlučujući faktor putovanja koji određuje pravi termin za ovaj poduhvat. Idealno vreme za putovanje u trudnoći je između 14. i 28. nedelje, kada nestaju sve eventualne nuspojave drugog stanja, kao što su mučnina ili umor. Ovo je i period kada je rizik od pobačaja i oštećenja ploda najmanji. Najudobnije za buduću mamu će biti putovanje automobilom, ali ne postoji prepreka za putovanje drugim prevoznim sredstvom, dok god se pravi dovoljan broj pauza. Budući roditelji bi trebalo da ponesu sa sobom najnovije izveštaje lekara, podatke o krvnim grupama i neku vrstu hladnih obloga ukoliko dođe do oticanja nogu mame. Uz to treba obratiti pažnju da blizu željene destinacije postoji pedijatar na dežurstvu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA