≫ 

Tera insekte i moljce, koristi se u kozmetici i kolačima: Kako da gajite i održavate mirisnu lavandu

Za ovu mediteransku biljku kažemo "da voli da se sunča"

  • 0

Lavanda je mediteranska biljka karakterističnog izgleda i mirisnih plavo-ljubičastih cvetova, njena domovina su suvi i sunčani krajevi zapadnog Sredozemlja, i ovo bi trebalo imati na umu kada je u pitanju uzgoj u našim uslovima.

Biljci treba omogućiti osnovni uslov, a to je tlo dobre propusnosti. Budući da ne voli alkalno tlo, ako je zemlja kisela, treba joj dodati kreč.

Lavanda voli suve i tople uslove gajenja. Za ovu mediteransku biljku kažemo "da voli da se sunča". Kada biramo mesto gde ćemo je posaditi valja znati da joj je potrebno osam sati direktnog osunčavanja.

Ono što ne voli jesu hladni vetrovi, pa treba izabrati mesto na kom će biti pomalo zaklonjena.

Lavanda ne voli previše vlažno zemljište. Ako zemljište gde želite da posadite lavandu nema dobru drenažu odustanite od sadnje.

Lavanda je korisna i u teranju brojnih insekata, a posebno moljaca.

Kako negovati lavandu?

Lavanda nije zahtevna za održavanje. Pravilo broj jedan je umerenost. Vlaga je neprijatelj ove biljke. Zalivajte je kada se uverite da je zemljište suvo, a posebno je važno pratiti nivo vlage ako je biljka u saksiji.

U vrtovima je vrlo lepo videti kada su oko lavande rasuti kamenčići, šljunak ili pesak. Osim što je lepo, ovo je i korisno za biljku, jer oko nje neće rasti korov. Malč je dobar i za zaštitu korena biljke od jakih mrazeva.

Kada orezati lavandu?

Lavanda voli da orezivanje jednom godišnje. Najbolje je to uraditi u rano proleće, orežite oko trećinu biljke.

Orezivanje podstiče rast i sprečava neuredno širenje grana. Ovako negovana lavanda imaće lep i uredan oblik.

Berba cvetova

Cvetove treba obrati kada su u punom cvetanju i to kako pristižu. Berbu je najbolje obaviti nakon jutarnje rose, a izbegavati kada je veoma toplo.

Lavanda je bogata etarskim uljima i taninima. Sadrži i flavonoide. Koristi se u narodnoj medicini, i kao začin, i u kozmetičkoj industriji. Još jedna stvar koju treba znati, lavanda spada među jestivo cveće, a prava je poslastica sladoled od lavande.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA