≫ 

Sve o visećim petunijama, od sadnje do nege: Da bi bile bujnije, potrebno je da primenite 3 pravila

Nepregledni cvetni slapovi surfinija na vašoj terasi izazivaće divljenje prolaznika od maja do oktobra

  • 1
surfinija, viseća petunija, cveće, balkon, uređenje stana terase, prozora, proleće

Foto: Shutterstock

Ako želite da cveće na vašoj terasi mami poglede prolaznika, surfinije u narodu poznate i kao viseće petunije su pravi izbor. Njihovi cvetni slapovi mogu da dostignu dužinu i do metar i po i da budu najlepši ukras svakog balkona.

Surfinije izgledaju veličanstveno u visećim korpama i saksijamaCvetaju od maja do oktobra, a cvetovi im mogu biti bele, žute, ljubičaste, ružičaste i crvene boje.

Sadnja surfinija

 

Viseće petunije možete da uzgajate iz semena ili iz rasada, s tim što je uzgoj iz rasada mnogo lakši. Seme je sitno i traži mnogo svetlosti da bi proklijalo.

Ako ih uzgajate iz semena, posejte ga 10 do 12 sedmica pre nego što ćete cveće rasaditi napolju. Kada biljka formira tri lista, možete da je presadite napolju.

Ako se odlučite da kupite rasad, što cvećari preporučuju kao lakši put gajenja ove biljke, posle poslednjeg prolećnog mraza presadite je na svetlo sunčano mestu u dobro proceđeno zemljište i tu držite dok ne krenu visoke prolećne temperature.

Sve petunije, pa i surfinije, uspevaju i u delimičnoj senci, ali će u takvim uslovima imati manje cvetova. Dobro je da biljke budu zaklonjene od vetra.

Za uzgoj u saksijama, koristite mešavinu supstrata sa belim tresetom. I pored toga što surfinija ne pušta dubok koren, za uspešan uzgoj zasadite je na dovoljnoj dubini da zrela biljka može lepo da se učvrsti.

Jedna biljka je dovoljna za saksiju prečnika 20 cm. Viseće petunije se neretko uzgajaju u žardinjerama i sandučićima, pa je preporuka da posadite tri do pet biljaka u jednu veliku posudu.

Održavanje i zalivanje

 

Surfinije bi tokom leta trebalo da držite u hladovini, ali na mestu koje nije hladno. Ako je budete gajili na previše toplom mestu, biljka će biti neugledna, bez forme, sa dugačkim stabljikama i malim brojem cvetova.

Kada biljka formira lep, grmoliki oblik, temperatura iznad 12 stepeni Celzijusa će pospešiti cvetanje. Kompost u kome je surfinija zasađena trebalo bi da bude prilično vlažan, ali ne i natopljen.

Ako primetite da lišće surfinije žuti u ranoj fazi rasta, to je najverovatnije posledica sušenja biljke. Kada je zalivate trudite se da ne kvasite listove ili bar da na se na njima voda ne zadržava predugo, jer to pogoduje razvoju sive plesni i pepelnice.

Takođe, biljke ne smeju biti mokre tokom noći.

Ako držite surfinije na sunčanom mestu, preko leta ćete morati da ih zalivate dva puta dnevno, a ako su u hladu biće dovoljno jednom dnevno.

Prihrana

 

Prihranu sufrinija trebalo bi da počnete tri sedmice posle sadnje, posle čega nastavljate da je prihranjujete jednom nedeljno.

Ova biljka traži negu i posvećenost, a ključ za uspešno uzgajanje surfinija je redovna prihrana jednom sedmično i čišćenje od precvetalih cvetova.

Za uspešan rast ovog cveća, za prihranu će biti dovoljno univerzalno tečno đubrivo.

Viseće petunije spadaju u najpopularnije jednogodišnje ukrasne biljke.

Kod nas su popularne dve vrste visećih petunija - sa krupnim cvetovima koje su pogodne za gajenje u saksijama i žardinjerama, jer su “osetljivije”, i one sa sitnim cvetovima koje su idealne za leje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    12. maj 2021 | 06:57

    Nista niste konkretbi rekli o njima kako se uzgajaju a toliko toga ima i toliko su zahtevne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA