• 0

Majčina dušica se koristi i u ishrani i kao ukras: Jednostavna nega biljke koja nema štetne sastojke

, Telegraf

Ima veoma prijatan miris, a neke vrste mirišu i na limun

  • 0
Timijan, majčina dušica

Foto: Pixabay

Majčina dušica je podjednako poznata i u medicini i u kulinarstvu. Kao tradicionalan začin koristi se od pamtiveka za variva, testa, umake. Timijan, ime pod kojim je ova biljka poznatija je grmolika trajnica, poreklom iz mediteranskih zemalja, a posebno je pogodna za kamenito tlo.

Voli suvo tlo i potpuno osunčani položaj. Uzgaja se na otvorenom prostoru u priobalju, ali i na kontinentu. Prednost joj je nizak rast i nezahtevna nega. Ima veoma prijatan miris, a neke vrste mirišu i na limun. Pogodna je za sušenje te se kao začin koristi tokom cele godine.

Često se zbog svog patuljastog i grmolikog rasta koristi za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima ili među kamenjem kojim je popločena staza u dvorištu. Najviše treba paziti na dobru drenažu jer ovakve biljke uspevaju samo na dobro propusnom tlu, gde nema opasnosti od zadržavanja vode.

Majčina dušica ima guste sitne cvetne grozdove u ružičastim nijansama. Majčina dušica je lekovita biljka koja ne sadrži nitjedan štetan sastojak.

U narodu je poznata kao bakina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, itd. Rod timijana obuhvata oko 330 vrsta.

Timijan, majčina dušica

Foto: Pixabay

Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u cvetu i listu. Iz tog razloga, uvek pripazite kako je berete, nikada je nemojte čupati, već je režite srpom ili makazama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima