≫ 

Majčina dušica se koristi i u ishrani i kao ukras: Jednostavna nega biljke koja nema štetne sastojke

Ima veoma prijatan miris, a neke vrste mirišu i na limun

  • 0
Timijan, majčina dušica

Foto: Pixabay

Majčina dušica je podjednako poznata i u medicini i u kulinarstvu. Kao tradicionalan začin koristi se od pamtiveka za variva, testa, umake. Timijan, ime pod kojim je ova biljka poznatija je grmolika trajnica, poreklom iz mediteranskih zemalja, a posebno je pogodna za kamenito tlo.

Voli suvo tlo i potpuno osunčani položaj. Uzgaja se na otvorenom prostoru u priobalju, ali i na kontinentu. Prednost joj je nizak rast i nezahtevna nega. Ima veoma prijatan miris, a neke vrste mirišu i na limun. Pogodna je za sušenje te se kao začin koristi tokom cele godine.

Često se zbog svog patuljastog i grmolikog rasta koristi za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima ili među kamenjem kojim je popločena staza u dvorištu. Najviše treba paziti na dobru drenažu jer ovakve biljke uspevaju samo na dobro propusnom tlu, gde nema opasnosti od zadržavanja vode.

Majčina dušica ima guste sitne cvetne grozdove u ružičastim nijansama. Majčina dušica je lekovita biljka koja ne sadrži nitjedan štetan sastojak.

U narodu je poznata kao bakina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, itd. Rod timijana obuhvata oko 330 vrsta.

Timijan, majčina dušica

Foto: Pixabay

Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u cvetu i listu. Iz tog razloga, uvek pripazite kako je berete, nikada je nemojte čupati, već je režite srpom ili makazama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA