≫ 

Instagram luduje za čarobnom glicinijom: Predivna puzavica, koja štiti od neželjenih pogleda

Može rasti na suncu, ali i u polusenci i na bilo kom tipu tla

  • 1

Vreme je cvetanja čarobne i zavodljive glicinije. Radi se o puzavici koja je vrlo snažna, otporna i izdržljiva biljka kada su u pitanju temperature. Može rasti na suncu, ali i u polusenci i na bilo kom tipu tla.

Glicinija je rod koji obuhvata desetak vrsta poludrvenastih puzavica čije se grane savijaju oko potpornih stubića.

Raste vrlo brzo - čak i do 20 metara visine ili deset metara širine. Najpoznatija glicinija nalazi se u Siera Madre u Kaliforniji: zauzima oko 0,40 ha, a teži oko 250 tona.

Cveta u proleće kada se prvo pojave cvetovi pa tek nakon toga listovi. Takođe svoje cvetove može pokazati još dva puta godišnje, sredinom leta i krajem jeseni. Izrazito je fotogenična i omamljuje mirisom.

Plod glicinije je spljošten, braon boje, baršunast, mahuna poput pasulja, dužine 5-10 cm, sa debelim semenima oko 1 cm u prečniku koja su raspoređena ravnomerno unutar mahune; mahune sazrevaju u leto i pucaju kako bi se otvorile i oslobodile seme; prazne mahune često traju do zime. Međutim, proizvodnja semena je često niska.

Glicinija se smatra invazivnom vrstom biljke puzavice, pogotovo ako se dozvoli da raste i penje se uz neku postojeću biljku jer ima sposobnost da uguši domaćina. Gajenje glicinije zahteva dosta uloženog truda, najviše u smislu oblikovanja, tj. orezivanja biljke.

Najbolje napreduje na punom suncu, kao i uz potporu koja mora biti veoma snažna, jer glicinija vremenom jača svoje grane koje mogu polomiti čak i drvene stubove, pa i izvitoperiti metalnu armaturu ili ugušiti odraslo drveće. Glicinija je otporna na niske zimske temperature, ali je tokom prve dve godine potrebno zaštiti. Ne voli zimske ni letnje vetrove, a ne smetaju joj ni visoke letnje temperature.

Ovaj cvet je veoma popularan na Instagramu, a pod tagom #wisteria, kako mu je naziv na engleskom jeziku, mogu se naći predivne fotografije, gde je upravo ova biljka u fokusu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    22. maj 2021 | 11:42

    Moj komšija je imao, stvarno je prelepa, posle 5 godina mu polomila gvozdenu ogradu. Još nešto, izuzetno je otrovna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA