≫ 

Sredstvo od koga biljke rastu i cvetaju kao lude: Prirodno đubrivo od kore banane, koje čini čuda

U kori banane se nalazi fosfor koji utiče na cvetove biljke, dok kalijum biljkama pomaže u razvoju i rastu, a kalcijum ih čini jačim

  • 0
terasa, devojka, balkon, muškatle, jutro, doručak, kafa Foto: Freepik/ lookstudio

Za dobar razvoj i rast biljaka, potrebno je malo pažnje, redovna i pravilna nege i prehrana. Prehrana se uglavnom bazira na mineralima koji se dodaju u zemlju, a može biti veštačkog i prirodnog porekla.

Ako izbegavate veštačka đubriva i svoje biljke želite da negujete ili oporavite pomoću prirodnih sredstava, kora od banane vam može u tome pomoći.

Banane inače važe za namirnicu bogatu kalijumom, koji pomaže da ostanete zdravi i dobijete hranljive materije koje su vam potrebne. Ipak, ni koru ovog voća ne bi trebalo bacati. Nju možete iskoristiti kao organsku prehranu za vaše biljke.

U kori banane se nalazi fosfor koji utiče na cvetove biljke, dok kalijum biljkama pomaže u razvoju i rastu, a kalcijum ih čini jačim. Kora se može iskoristiti kao prihrana na više načina.

Seckana kora od banane

Jedan od načina za prehranu biljaka je da iseckate koru banane na manje komade i stavite u zemlju pored biljke. Ona će se polako razgrađivati, a zemljište će obogatiti mineralima koji su neophodni za rast i razvoj biljke.

Kora banane, banana Foto: Pixabay

Voda za zalivanje

Drugi način podrazumeva da komadiće kore stavite u flašu sa vodom i zatvorite. Na jednu veću ili dve manje banane ide jedan litar vode. Ovako pripremljenu prihranu ostaviti tri dana na sobnoj temperaturi i s vremena na vreme promućkati flašu. Posle tri dana prihranu procedite.

Voda će dobiti tamnu boju i minerale neophodnih za rast biljaka. Sa ovom prihranom biljke se mogu zalivati jednom nedeljno. Ostatak proceđenih kora možete rasporediti po bašti, gde će se kroz nekoliko dana same razgraditi.

Šejk od kore banane

Ova prihrana je laka za pravljenje, dostupna svima, a sa druge strane veoma korisna za razvoj vaših biljaka. Oljuštene kore ostavite da se osuše i pocrne. Zatim ih sameljite u blenderu sa malo vode, kako biste dobili smesu koja podseća na šejk. Sipajte šejk u zemlju, bilo da je reč o kućnim ili poljskim biljkama.

Video: Muškatle su kraljice cveća: Ne zahtevaju puno nege, uspevaju na skoro svim mestima i prelepe su

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA