≫ 

Rešite se ogrebotina na drvenom nameštaju uz pomoć sastojaka koje imate kod kuće

Ovi trikovi deluju na površinskim ogrebotinama

  • 0
Sto, drveni sto, nameštaj Foto: Pixabay

Ako imate neki komad drvenog nameštaja, sigurno ste se barem jednom suočili sa dilemom čime popraviti ogrebotine na njemu. Verovatno se dolazili u iskušenje i da ga zamenite novim nameštajem, jer su ogrebotine, kada je drveni nameštaj u pitanju, jednostavno neizbežne.

Ipak, sada i za to ima rešenje, i to ono koje ćete sami moći da primenite. Treba napomenuti da ovi trikovi deluju sa površinskim ogrebotinama, dok bi onim dubljim trebalo da se pozabavi profesionalac.

Crni čaj

Jednostavan recept za uklanjanje ogrebotina na tamnim drvenim površinama uključuje samo dva sastojka - vodu i crni čaj.

U pola šolje vruće vode stavite dve kesice crnog čaja i ostavite da odstoji pet minuta. Izvadite kesice i vatom ili krpicom natapkajte nameštaj. Ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim prebrišite suvom krpom.

Kafa 

Drugi recept za "brisanje" ogrebotina uključuje crnu kafu.

foto Pixabay foto Pixabay

Skuvajte malo jaču domaću kafu i pamučnom krpicom ili vatom natapkajte po oštećenom delu nameštaja. Kafa će ogrebotine učiniti tamnijim i manje vidljivim, pa je ovaj trik najbolji za nameštaj od tamnijih vrsta drveta.

Voštane bojice

Ako imate nameštaj u boji ili je svetlijih tonova, rešenje su voštane bojice. Pogodne su jer su masne, a mogu se naći u različitim nijansama, pa je tako moguće naći i onu u boji drveta koje je vama potrebno.

Otopite voštanu bojicu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici i rastopljenom smesom natapkajte oštećeni deo nameštaja, pa time popunite ogrebotinu.

Voštane boje Foto: Pixabay

Ulje iz jezgra oraha

Ako imate nameštaj svelijih nijansi, posegnite za uljem od oraha. Oštećeni deo nameštaja natapkajte krpicom ili vatom umočenom u ulje od oraha.

Ako nemate ulje od oraha, rešenje možete pronaći i u jezgru ovog koštunjavog voća.

Izvadite orah iz ljuske, prepolovite ga i jednom polovinom trljajte dijagonalno po ogrebotini. Sačekajte nekoliko minuta da drvo upije ulje i ispolirajte površinu mekanom krpom.

Umesto oraha možete koristiti badem ili brazilski orah. Ovaj trik pokazao se posebno dobrim za uklanjanje ogrebotina na parketu ili drvenom podu.

Video: Pobedik se vratio na Kalemegdan: Pogledajte izložbu posvećenu procesu restauracije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA