≫ 

Nije svejedno koju stranu aluminijumske folije koristite: Kako sve možete da je upotrebite

Alu foliju svi imaju u kući, a samo retki znaju koliko ona funkcija zapravo ima

  • 0
Aluminijumska folija

Foto: Shutterstock

Aluminijumska folija je jedna od stvari koja se nalazi u svakoj kuhinji. Osim za umotavanje hrane, održavanje toplote, sprečavanja da hrana u toku pečenja zagori, odlična je i za čišćenje, pa i za pranje veša.

Verovatno ste primetili da je folija sa jedne strane sjajna, sa druge mat. Ovo, naravno, nije samo zbog estetike i atraktivnosti, već obe strane imaju različite funkcije.

Ova razlika nastaje u procesu proizvodnje, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir sa poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, a druga strana, koja nije u kontaktu sa valjkom, izlazi mat.

Koju stranu koristiti kada pečete hranu?

 

Mnoge domaćice se pitaju koju stranu folije da okrenu ka namirnicama kada ih peku u rerni, a koja strana da bude bliža izvoru toplote.

Kada stavite sjajnu stranu spolja (ka izvoru toplote), od nje se maksimalno odbijaju infracrveni zraci, što znači da dovodi do sporijeg zagrevanja.

Aluminijumska folija, roštilj, hrana, pečenje

Foto: Pixabay

Ako mat stranu stavite spolja, a sjajnu ka namirnicama, to teoretski omogućava da se zagrevanje namirnice poveća i do 10 do 15 odsto, što znači da sjajna strana unutra povećava temperaturu pečenja namirnice.

Ovo pravilo važi i kada želimo da na duže vreme očuvamo neki proizvod toplim.

Kako biste to postigli, hranu treba da umotate u aluminijumsku foliju sa sjajnom stranom prema unutra.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

Pranje veša

 

Kada je pranje odeće u pitanju, aluminijumska folija će učiniti da veš postane mekši. Napravite nekoliko kuglica od folije i dve do tri ubacite u bubanj pre pranja.

veš mašina

Foto: Freepik

One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici veša, a folija je odličan saveznik jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.

Uklanjanje tvrdokornih masnoća

 

Za pranje sudova i tvrdokorne masnoće takođe možete upotrebiti kuglu od folije, koju možete koristiti umesto žice. Isto važi i za čišćenje rerne i uprljanih žica u njoj.

Čišćenje srebra

 

U posudu stavite aluminijumsku foliju na dno, sipajte vodu, dodajte kašičicu soli i ostavite srebrne predmete unutra. Ostavite tako desetak minuta, pa predmete obrišite suvom krpom.

Nož, kašika, viljuška, pribor

Foto: Pixabay

Čuvanje toplote na roštilju

 

Da biste sprečili veliki gubitak toplote pri pečenju roštilja, prekrijte rešetku folijom i tako zagrevajte deset minuta. Neposredno pre pečenja mesa ili povrća uklonite foliju.

Posle pečenja istim komadom folije ćete lako očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.

Radi i kada su ljubimci u pitanju

 

Kućni ljubimci ne podnose osećaj koji im pruža i zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Ako želite da ih odviknete od skakanja po garnituri, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana će sigurno usvojiti tu naviju.

Video: Slaganje peškira nikad nije bilo zabavnije: Dva trika do dekora iz luksuznih hotela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA