Kako da najbrže oljuštite paradajz za kuvanje: 3 trika koji štede vreme i živce

 
  • 4

Počela je sezona pripreme paradajza za zimnicu, a sa njom i muke domaćica kako da najbrže i najlakše pripreme ovo povrće za termičku obradu

foto Pixabay foto Pixabay

Tokom jeseni i zime nema ništa lepše od domaćeg paradajz soka ili pelata koji smo sami napravili. Dobri su za sosove, pice, kuvana jela, a mnogo je i onih koji vole da popiju čašu domaćeg soka od paradajza bez industrijskih dodataka.

Pa ipak, paradajz nije tako lako oljuštiti i pripremiti ga za termičku obradu.

Da biste što lakše skinuli kožicu sa svežeg paradajza, isprobajte proverene trikove koji štede vreme i živce.

1. "Masaža" nožem

Tupom stranom noža pređite preko celog ploda paradajza. Ne pritiskajte previše jako, kako se paradajz ne bi raspao. Potom zasecite kožu i povucite rukom - videćete da se koža lako odvaja od sočnog dela ploda.

2. Vrela voda

Cele plodove paradajza na kratko spustite u vrelu vodu. Opet zasecite deo pokožice i povucite - pokožica će otpasti u nekoliko komada.

Možete, takođe, i da pre nego što spustite paradajz u vrelu vodu nožem zasečete donji deo ploda, suprotno od peteljke, tako da napravite krstić. Kad spustite paradajz u vrelu vodu, vrhovi zasečenih delova će se uvrnuti, pa je potrebno samo da paradajz izvadite iz vode, povučete pokožicu i u četiri poteza dobićete oljušten paradajz.

3. Temperaturni šok

Dobro operite paradajz, pa ga spustite u kesu i stavite u zamrzivač. Ostavite paradajz u zamrzivaču koliko je potrebno da se zaledi. Potom ga izvadite iz kese, ostavite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi i lagano povucite pokožicu - spašće bez po muke.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    11. avgust 2021 | 16:40

    zaseces donji deo paradajza (suprotno od peteljke) u X stavis paradajz u kljucalu vodu 1 minut sa velikom kasikom vadis paradajz i stavljas ga u veliku posudu sa hladnom vodom u kojoj treba da bede i led.zatim vadis paradajz i bez ikakve muke oljustis

  • Dejna

    11. avgust 2021 | 13:44

    Kakvo kuvanje crno, to sto je skup inace pa nekako, ali sto truli brzo zbog pesticida i ko zna cega.Nema ukus paradajza

  • Majstor

    11. avgust 2021 | 14:29

    Nezurim' polako,bez neuroze inace u dvoje milna ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA