Kako da najbrže oljuštite paradajz za kuvanje: 3 trika koji štede vreme i živce
Počela je sezona pripreme paradajza za zimnicu, a sa njom i muke domaćica kako da najbrže i najlakše pripreme ovo povrće za termičku obradu
Tokom jeseni i zime nema ništa lepše od domaćeg paradajz soka ili pelata koji smo sami napravili. Dobri su za sosove, pice, kuvana jela, a mnogo je i onih koji vole da popiju čašu domaćeg soka od paradajza bez industrijskih dodataka.
Pa ipak, paradajz nije tako lako oljuštiti i pripremiti ga za termičku obradu.
Da biste što lakše skinuli kožicu sa svežeg paradajza, isprobajte proverene trikove koji štede vreme i živce.
1. "Masaža" nožem
Tupom stranom noža pređite preko celog ploda paradajza. Ne pritiskajte previše jako, kako se paradajz ne bi raspao. Potom zasecite kožu i povucite rukom - videćete da se koža lako odvaja od sočnog dela ploda.
2. Vrela voda
Cele plodove paradajza na kratko spustite u vrelu vodu. Opet zasecite deo pokožice i povucite - pokožica će otpasti u nekoliko komada.
Možete, takođe, i da pre nego što spustite paradajz u vrelu vodu nožem zasečete donji deo ploda, suprotno od peteljke, tako da napravite krstić. Kad spustite paradajz u vrelu vodu, vrhovi zasečenih delova će se uvrnuti, pa je potrebno samo da paradajz izvadite iz vode, povučete pokožicu i u četiri poteza dobićete oljušten paradajz.
3. Temperaturni šok
Dobro operite paradajz, pa ga spustite u kesu i stavite u zamrzivač. Ostavite paradajz u zamrzivaču koliko je potrebno da se zaledi. Potom ga izvadite iz kese, ostavite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi i lagano povucite pokožicu - spašće bez po muke.
(Telegraf.rs)
Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
baba smilja iz darosave
zaseces donji deo paradajza (suprotno od peteljke) u X stavis paradajz u kljucalu vodu 1 minut sa velikom kasikom vadis paradajz i stavljas ga u veliku posudu sa hladnom vodom u kojoj treba da bede i led.zatim vadis paradajz i bez ikakve muke oljustis
Podelite komentar
Dejna
Kakvo kuvanje crno, to sto je skup inace pa nekako, ali sto truli brzo zbog pesticida i ko zna cega.Nema ukus paradajza
Podelite komentar
Majstor
Nezurim' polako,bez neuroze inace u dvoje milna ide.
Podelite komentar