Kako da se otarasite moljaca jednom za svagda, i sprečite da vam unište garderobu

Moljci su razorni, a odeću uništavaju bebe. Odrasle jedinke polažu jaja na tkanine, a kada se izlegnu one se hrane vašom garderobom

  • 2
Nered odeća orman Foto: Shutterstock

Ne postoji stvar koja brže može da vam uništi dan od toga da kada se ujutru uhvatite za omiljeni komad odeće, otkrijete na njemu rupu koju su napravili moljci. Definitivno je da ako ste pronašli jednu, pronaći ćete njih mnoštvo. Moljci vole da borave u mračnim prostorima, gde nema mnogo pomeranja, dakle ormari, podrumi i tavani su njihovo idealno stanovište.

Mogu da se nastane u naborima tkanine, a posebno u odeći koja je od prirodnih materijala ili na kojoj se nalazi ostatak hrane.

Moljci su razorni, a odeću uništavaju bebe. Odrasle jedinke polažu jaja na tkanine, a kada se izlegnu one se hrane vašom garderobom.

Za ove insekte se može reći da imaju prilično istančan ukus, te će uvek odabrati tkanine poput vune i kašmira, krzenih kaputa, svilenih bluza i komada odeće sa perjem.

Ako ste se ikada našli u situaciji da izvadite komad odeće iz ormara i na njemu uočite rupice, verovatno ste sebi postavili dva pitanja: Kako ovo da popravim? i "Kako da se rešim moljaca?".

Ukoliko moljci nisu napravili veliku štetu, komad garderobe koji su izgrizli ćete verovatno moći da popravite i nastavite da nosite. Ali svakako bi trebalo da znate na koji način možete da se rešite malih napasti.

foto Pixabay foto Pixabay

Ključna stvar je pronači njihovo stanište. Proverite garderober, izbacite sve vunene komade odeće i proverite da li se gnezdo ovih insekata krije u njima.

Kada pregledate svu odeću, onu koja je suviše uništena bacite, ostatak dobro istresite napolju i ostavite na jakom suncu nekoliko sati.

Svu garderobu dobro operite, osušite i tek onda vratite u ormar. Ormar temeljno obrišite krpom koja je nakvašena u rastvoru sapuna.

Kako da sprečite pojavu moljaca?

Usisavanjem bar jednom nedeljno, sprečićete pojavu moljaca. Ovo je efikasan način da uklonite već prisutne larve, dlake i vlakna koja bi mogla da izazovu "zarazu".

Obavezno je usisavanje ivica tepiha, delove prostorije ispod nameštaja, unutrašnost ormara i drugih neosvetljenih područja.

Ne zaboravite da kesu iz usisivača istresete ili bacite.

Pre odlaganja u ormar odeću dobro istresite napolju, a onda je temeljno očistite rolerima za sakupljanje dlaka ili četkama za istu ili sličnu namenu.

Osim toga, odeću, koju tako smete da tretirate, bi trebalo da operete na temeperaturi od minimum 50 stepeni.

Odeću od vune, krzna ili perja držite u vakum kesama ili onima namenjenim za odeću, vodeći računa da na njima nema drugih otvora.

Nana, ruzmarin i lavanda

Sveža nana i ruzmarin snažnim mirisom držaće moljce podalje od omiljene odeće, a ruzmarin možete da osušite i da ga držite u platnenim vrećicama.

Cvet lavande je idealno prirodno rešenje za zaštitu odeće od moljaca.

Prednost je dobar miris i sigurnost za respiratorni sistem. Lavanda se može staviti u vazu u kuću. Takođe se stavlja u kesu sa rupama i odlaže se u ormare.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA