≫ 

Kako da vaše dete bude bezbedno u auto sedištu: Podesite ga na ispravan način i izbegnite posledice

Kada je prevoz dece u pitanju, postoje osnovna pravila koja se moraju ispoštovati kako bi mališani bili bezbedni u automobilu

  • 0

Pre nego što se uputite na put kolima s detetom, nephodno je da se uverite da je auto sedište za njega postavljeno ispravno, tako da bude bezbedno. Postoje česte greške koje roditelji prave nameštajući sedište i stavljajući dete u njega pre vožnje.

Poslednja istraživanja pokazuju da čak 70 odsto roditelja ne namešta dečije sedište na ispravan način, neznajući da time prave veliku grešku kojom mogu da naškode mališanu.

Do pre nekoliko godina, uslovi za okretanje sedišta u smeru vožnje bili su da dete ima godinu dana, 10 kilograma i da samostalno hoda. U međuvremenu se došlo do saznanja da auto sedište okrenuto suprotno od smera vožnje pruža 5 puta veću zaštitu od onog u smeru vožnje.

Tu tvrdnju potvrđuje i stručnjak za sigurnost u saobraćaju koji je na društvenoj mreži TikTok objavio video snimak u kom objašnjava kako možete da namestite auto sedište tako da dete bude bezbedno. 

- Roditelji, auto sedište bi trebalo da apsorbuje silu, a ne vaše dete. Možda zbog nelagodnosti koju osećaju u toku vožnje mališani ne žele da se voze, pa biste mogli da pokušate da ga okrenete suprotno od smera vožnje i suvozačevo mesto odaljite od dečijeg kako dete ne bi trpelo silu koja se dešava pri kočenju - objašnjava stručnjak za saobraćaj.

Devojčica, dete, spava u kolima automobilu sediše bebi Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukoliko mislite da će mu noge na taj način biti skučene - grešite. Mališani su dosta fleksibilniji od nas i u ovom položaju u slučaju sudara teže dolazi do preloma.

Auto sedište pre svega mora da odgovara automobilu, kao i detetu koje će ga koristiti, njegovoj visini, težini i uzrastu. Najbitnije je da dete stavite u auto sedište tako da mu zadnjica bude duboku u sedištu, a glava, vrat i leđa u ravni, uz naslon sedišta.

Vežite dete i zategnite pojas tako da, ukoliko se dete vozi obrnuto od smera vožnje, između njegove ključne kosti i pojasa može da stane samo jedan prst. 

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA