≫ 

Septembar je pravo vreme za setvu travnjaka: Uz ove savete nova trava će nići za samo 10 dana

Nega travnjaka je mnogo zahtevniji posao od većine drugih kultura u dvorištu ili bašti

  • 0
Dvorište, travnjak, trava Foto: Pixabay

Negovati travnjak bez korova i mahovine mnogima je san, jer da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave, pripreme tla za setvu, setve, dosejavanja, čišćenja korova, đubrenja...

Nega travnjaka je mnogo zahtevniji posao od većine drugih kultura u dvorištu ili bašti. To svakako ne znači da ne bi trebalo da se oprobate u toj avanturi - naprotiv, upravo je septembar idealno vreme da posejete travnjak koji će brzo početi da raste.

Travu možete sejati i dosejavati u toku cele godine, jedno se ne preporučuje zima i temperature ispod nule. Štaviše, septembar je, tvrde stručnjaci, uz prolećne mesece, najidealniji mesec za setvu travnjaka.

Razlog tome jeste što kraljem leta trava intenzivno raste, a vremenske prilike su najpovoljnije - temperature nisu previsoke niti preniske, sunca još ima dovoljno da bi trava nikla i fino rasla, a i kiša je češća nego u letnjim mesecima, pa je zemlja dovoljno vlažna.

Iz istog razloga septembar je idealan mesec i za dosejavanje postojećeg travnjaka i sejanje kompletno novog, ako ste nezadovoljni starim.

Postupak sejanja travnjaka

Hebricidima tretirajte staru travu, pa je grabuljama uklonite i ostavite zemljište tri nedelje da se "odmori". Posle toga, naravno, potrebno je pripremiti zemljište za setvu.

Očistite teren od korova, grančica, kamenja, kore drveća..., zatim ga obradite ašovom - zemlju usitnite i poravnajte.

Mesta na kojima je trava slaba ili ima osušene delove, potrebno je grabuljati, ukloniti suvu travu, pa grabuljama rastresti površinski sloj zemje.

Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mešavinu komposta, peska i semena trave.

Uz mnogo svetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, prve vlati trave možete očekivati već za 10 dana.

Za lep i kvalitetan travnjak ne zaboravite i ono najvažnije - prozračivanje. Ovom radnjom postiže se lakši dotok vode i vazduha u tlo, čime se podstiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabuljama sa noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, mašinama za istu namenu, koje su vrlo slične klasičnim kosilicama za travu.

I za kraj, ne zaboravite zalivanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovno zalivanje za vreme dužih sušnih perioda i do dva puta nedeljno, najbolje uveče ili rano ujutru. Iako zahteva puno truda, održavanje travnjaka nije komplikovan posao.

Video: Otkad je pas naučio da vozi kosilicu, travnjak je uvek perfektno sređen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA