Kako da uklonite ogrebotine sa naočara: Sredstvo od 2 sastojka koje rešava oštećenje

Dobra vest je da ih ne morate zameniti novim parom

  • 4
Ogrebane naočare naočare za vid Foto: Shutterstock

Iako većina onih koji nose naočare za vid veoma vodi računa o svom pomagalu, male su šanse da se u nekom trenutku staklo neće ogrebati. Osim toga, one za sunce su po pravilu aksesoar o kome manje vodimo računa i desi se da završe, ako ne slomljene, onda jako izgrebane.

Dobra vest je da čak i kada se ovo desi, nema potreba da ih menjate, jer postoje načini da sprečite grebanje naočara, ali i načini da se ogrebana stakla poprave.

Kako da uklonite ogrebotine sa naočara

Kada govorimo o naočarima koje se grebu, zapravo se misli na njihovo staklo, a ne na okvir, iako ni okvir nije imun na oštećenja.

Ogrebotine koje je moguće popraviti su uglavnom male i nastaju usled svakodnevnog korišćenja.

Pre svega, naočare isperite toplom vodom, a onda pomoću krpe od mikrofibera obrišite prljavštinu ili prašinu. Potom napravite i sredstvo kojim ćete ukloniti ogrebotine.

devojka, osmeh, lepa, naočare za sunce Foto: Freepik/lookstudio

Dve kašike sode bikarbone pomešajte sa malo vode, da dobijete gustu pastu. Potom uzmite čistu krpu od mikrofibera i nežno utrljajte smesu na stakla.

Posle toga, stakla isperite još jednom i obrišite suvom krpom.

Kako da sprečite ogrebotine

Odlaganje naočara u odgovarajuće futrole se podrazumeva, ali treba imati i još neke stvari na umu.

Recimo, budite pažljivi kada skidate naočare i hvatajte ih samo za okvir. Na ovaj način izbegavate da ih slučajno ogrebete. Uz to, skidanje naočara sa obe ruke osiguraće da vam ne ispadu i oštete se.

Naočare nikada ne stavljajte staklima nadole, već obrnuto. Osim toga, siguran položaj za njih je da otvorenim držačima rama budu položenim na ravnu površinu, ali naopačke, jer je ovo najstabilniji položaj za odlaganje naočara.

Čistite ih odgovarajućim materijalima

Umesto da obrišete naočare o košulju, salvetu ili peškir, koristite mekanu krpicu koju uglavnom dobijate uz naočare, ali se može i posebno nabaviti.

Drugi materijali su abrazivniji, što bi moglo da uzrokuje da nesvesno izgrebete naočare.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    30. oktobar 2021 | 10:45

    Da li sodu bikarbonu mogu da iskoristim i za lečenje hemoroida? Pošto vidim da će još malo i kao raketno gorivo da je koriste.

  • Opticar

    30. oktobar 2021 | 13:09

    Nema trunke istine u ovoj prici. Stakla tj plastika kada se izgrebu,izgrebane su zastite koje su na njima,a tu nema leka sem da se zamene stakla,jer prelamanje nije isto.

  • Ja

    31. oktobar 2021 | 07:36

    Uzmes pastu za zube

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA