≫ 

Top 4 saveta za pravilno kuvanje povrća: Ovako će zadržati hranljive vrednosti

Ukoliko primenite ova jednostavna pravila, povrće neće izgubiti minerale i vitamine koji obično nestanu ako se bari

  • 0
Voće, povrće Foto: Pixabay

Kuvanje povrća je izazov za mnoge domaćice, jer ma kako da ono spada u zdravu hranu, ako ga predugo termički obrađujemo ono će izgubiti sve hranljive sastojke.

Postoje brojne zablude kod barenja povrća i nekoliko pravila koja je potrebno znati da biste na najbolji način  iskoristili vitamine i minerale kojima obiluje.

Verovatno niste znali da postoje pravila u pripremi povrća, a koja zavise od toga da li biljke rastu pod zemljom ili iznad zemlje.

1. Korenasto povrće spustite u hladnu vodu

Povrće koje raste pod zemljom, kao što su krompir, šargarepa, cvekla i repa stavite u hladnu vodu pre kuvanja. Ako korenasto povrće stavite u hladnu vodu, spoljni slojevi će se postupno grejati tokom kuvanja, ćelijski zidovi će očvrsnuti, pa ćete tako izbeći prekuvavanje.

Ali, ne zaboravite - da bi korenasto povrće bilo dobro skuvano, potrebno je više vremena da toplina prodre u središte.

2. Zeleno lisnato povrće kuvajte u kipućoj vodi

Za razliku od korenastog povrća, zeleno lisnato povrće koje raste iznad zemlje kao što su blitva i spanać stavite u kipuću vodu.

Pošto je većina zelenog povrća kao što su blitva, zelje, spanać i slično tanka, njihova termička obrada bi trebalo da bude kratka, pa ih zato stavljamo u kipuću vodu.

čorba, piletina, povrće Foto: Shutterstock

3. Najbolji način da skuvate grašak i kukuruz

Isto pravilo važi i za grašak i kukuruz - biće najukusniji i očuvaće obilje minerala ako ih kuvate u kipućoj vodi.

Naime, barenje graška ili kukuruza traži samo omekšavanje njihovih ćelijskih zidova, kako bi bili ukusniji i lakši za varenje.

4. Kuvanje na pari pruža bezbroj mogućnosti

Barenje  povrća na ovaj način znači stavljanje namirnica u šerpu ili neku drugu duboku posudu punu ključale vode, tako što ćete povrće staviti u mrežu između tečnosti i namirnica, kako ne bi došlo do kontakta između njih. Obavezno pokrijte lonac poklopcem.

Tajna termičke obrade na ovaj način je u činjenici da para ulazi u povrće, čuvajući hranljive vrednosti, ali i izoštravajući njegov ukus.

Ukoliko se odlučite za kuvanje povrća na pari, možete ga tako termički obrađivati celo ili isečeno u komade. Ono što je potrebno da znate da bi se treba mu između 20 minuta i pola sata.

Da bi povrće bilo neodoljivog ukusa, dok se kuva dodajte mu začine po izboru - peršun, origano, mirođiju...

Ako barite povrće slatkastog ukusa - šargarepe i paprike, prethodno ih možete malo potopiti u sirće. Za poseban ukus barenog povrća, u kipuću vodu dodajte par kapi soja sosa.

Nutricionisti preporučuju da dodate i kriške limuna u vodu u kojoj se kuva, jer će mu to dati specifičan ukus.

Ovako kuvano povrće u kome ste sačuvali sve vitamine poslužite tako što ćete ga posoliti, pobiberiti, dodati malo maslaca ili maslinovog ulja.

Ukoliko povrće kuvate klasično, bez barenja na pari, nutricionisti savetuju da obavezno iskoritite vodu u kojoj je bareno, jer je u njoj ostala največa količina hranljivih sastojaka. Napravite od nje neki bujon ili čorbu sa povrćem.

Video: Ceo život svi pogrešno cedimo testenine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA