≫ 

5 stvari u domaćinstvu koje nikada ne bi trebalo čistiti vodom

Neke stvari se mogu trajno ošetiti

  • 2
čišćenje kuće, stan Foto: Freepik

Većina domaćica kada čisti kuću koristi vodu kako bi obrisala prvi sloj prašine, a tek onda upotrebljava hemijska sredstva za čišćenje.

Iako je voda ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu, ipak postoje neke stvari za koje ona nije prikladna tečnost.

1. Laminat

Premda su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom na kraju može oštetiti.

Kako biste sprečili "podizanje" poda, najbolje je da koristite sredstvo namenjeno samo za laminate, razblaženo u maloj količini vode.

Žena domaćica čiščćenje kućni poslovi Foto: Shutterstock

2. Pliš

Čišćenje plišanih jastučnica ili kauča vodom nije najbolja odluka. Ako se osetljiva vlakna natope, pa se osuše, mogu da ostanu u lošem položaju, te na nameštaju ostaje trag brisanja.

Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka su najbolje rešenje za čist i dugotrajan pliš. Isto važi i za osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

3. Elektro-uređaji

Prljavštinu na ekranu, tastaturi, daljinskom upravljaču i sličnim aparatima uvek prvo treba ukloniti suvom krpom i nikada ih ne prskati direktno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu takođe možete da poprskate sredstvo za čišćenje na krpu i tako očistite uređaj.

Daljinski upravljač čišćenje Foto: Shutterstock

4. Koža

Nameštaj od kože naročito je osetljiv. U kombinaciji sa vodom mogu da ostanu pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može da postane porozan i napuknut.

Za čišćenje kožnih sofa koristite isključivo proizvode za tu namenu.

5. Mermer

Prilikom čišćenja mermera nemojte koristiti vodu, već ga uvek čiste suvom krpom. Kamenac koji se nalazi u vodi može dovesti da toga da mermer izgubi svoj sjaj.

Video: Ne bacajte isceđeni limun: Iskoristite ga na ovaj način i posuđe će vam blistati, a čisti i kamenac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA