≫ 

4 trika za sušenje posteljine zimi: Izbegnite opasne greške koje svi prave

Da bi što pre osušili stvari mnogi koriste grejna tela, odnosno radijatore, ali to nije ni zdravo ni bezbedno

  • 0
Posteljina Foto: Pixabay

Sušenje odeće u mašini za veš za neke nije opcija. Jedni nemaju mesta u stambenom prostoru, drugi nemaju mogućnosti, a jedno je sigurno - veš mora da bude osušen i u toku zimskih meseci. U te svrhe mnogi koriste grejna tela, odnosno radijatore, ali to nije ni dobro ni zdravo ni bezbedno.

Zato bi trebalo da znate i koristite alternative i nekoliko trikova za sušenje veša, a posebno posteljine.

1. Operite i osušite posteljinu ujutro

Posteljinu operite ujutro; mnoge mašine danas imaju programe zakazivanja pranja, pa tako dok vi ustanete veš može biti opran.

Na vama je samo da ga raširite i ostavite da se suši u toku dana. Posteljinu ostavite u prostoriju sa većim protokom vazduha i na mestima koja ne koristite za sedenje i odmor, kako ne biste udisali vlagu.

Kada posteljinu izvadite iz mašine za pranje, dobro je protresite kako bi bila što manje pogužvana. Najbolji način je da čaršav rastegnete na velikoj površini, kako bi tkanina mogla da diše i brže se osuši. Ukoliko ste u mogućnosti, prebacite je preko ograde terase ili sušilice za odeću.

2. Iskoristite vrata

Postolja za sušenje veša su savršena za sušenje manjih odevnih komada ili predmeta, poput jastučnica ili manje ćebadi.

Međutim, ako nemate dovoljno veliko postolje za čaršave, vrata su pogodnija za to. Jednostavno, držite vrata otvrorena dok se predmet suši, kako biste omogućili maksimalni protok vazduha i sprečili da se čaršavi pogužvaju i oštete.

Pre toga proverite da li je vrh vrata dovoljno čist, kako ne biste uprljali sveže opranu posteljinu. Ova tehnika najbolje funkcioniše u prostoriji koju niko ne koristi.

3. Nikada ne stavljajte mokru posteljinu na radijatore

Postoji mogućnost da će se čaršavi brže osušiti, ali to nije preporučljuvo pre svega iz bezbednostnih razloga, jer postoji potencijalni rizik od požara.

Prekrivanje radijatora vlažnom tkaninom može da uzrokuje kondenzaciju, vlagu i buđ. Radijatori u svrhu sušenja posteljine ili odeće može negativno da se odrazi i na vaše račune za grejanje, jer ne dopušta pravilnu cirkulacju vazduha. Zbog toga će prostoriji trebati više vremena da postigne dovoljno dobru temperaturu.

4. Redovno provetravajte dom

Kako biste izbegli vlagu u zatvorenom prostoru koja može da dovede do buđi, najbolje je da napravite poboljšanje ventilacije.

Redovno otvarajte prozore kako biste omogućili neometano kretanje vazduha i pustili vlažni vazduh da izađe iz prostora.

Ventilatori mogu da budu od pomoći u smanjenju kondenzacije.

Video: Influenserka pokazala kako sve možete da kombinujete letnje haljine: Vaš stil će biti na višem nivou

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA