Sve veća upotreba kartonskih kutija

Kartonske kutije su ekološke i praktične. Upotrebljavaju se u mnogim prilikama, a zbog svojih osobina i povoljne cene potražnja za njima sve više raste. Šta je to što ih čini nezamenjivim u današnjem svetu?

  • 0
Kutije selidba Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Kartonske kutije imaju već dugu istoriju. Tokom godina, njihov dizajn nije doživeo velike transformacije. Sve što je dobro ne treba menjati. Činjenica je da su kvalitetne kartonske kutije veoma tražena roba zahvaljujući svojim osobinama i povoljnoj ceni. Ne postoji grana industrije u kojoj se ne koriste za pakovanje robe.

Koje su njihove prednosti?

Pre svega, karton je veoma izdržljiv materijal. U prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj i mnogim drugim industrijama, u kartonske kutije većih dimenzija pakuju se proizvodi za veleprodaju.

Fleksibilnost i lakoća krojenja i izrade razlog je zašto su kartonske kutije toliko praktične. Uz pomoć programa i kompjuterski navođenih mašina, prave se šabloni za kartonske kutije raznih oblika i dimenzija. One mogu biti četvrtaste, okrugle ili imati neki nepravilan oblik, kako bi savršeno ispratile linije nekog proizvoda. S tim u vezi, imamo na primer, kartonske kutije za jaja, koja su u njima bolje zaštićena nego što bi to bilo da kutija ne prati njihov oblik. Parče pice ili palačinka u kioscima brze hrane mogu se spakovati u trouglaste kartonske kutije. Torte i kolači imaju dekorativne kutije koje mogu imati i ručku, kako bi se lakše prenosile. Primera je puno. Ako se odaljimo za trenutak od ugostiteljstva, dobar primer je tehnička roba, koju treba dobro zaštiti od lomljenja. Kutije su, naravno, od kartona, dok u uglovima postoje posebna ergonomska zaštitna ojačanja, koja mogu biti od istog ovog materijala ili od stiropora. Na taj način se lomljiva i osetljiva tehnička roba dodatno čuva da se ne ošteti tokom transporta i skladištenja.

Karton ima malu masu. Prilikom transporta, naročito ako se on naplaćuje po kilogramu, što manja masa znači ušteda novca. Zamislite koliko manje robe bi stalo u kamion određene nosivosti, ako bi kutije bile preteške. Na kartonskim pakovanjima vidimo da razlika između bruto i neto mase nije velika. Ušteda je evidentna.

Koja vam je prva asocijacija kada se pomene selidba? Verovatno je većini odgovor pakovanje i kartonske kutije. Preseljenje iz jednog prostora u drugi, bilo da je reč o stambenom ili poslovnom, uvek zahteva pripremu i pažljivo planiranje. Potrebno je napraviti dobru organizaciju. To je prilika da se otarasite viška stvari, što planirate već dugo, ali nikako da vam dođe na red. Međutim, sve ono što hoćete da zadržite treba dobro zapakovati, da se tokom selidbe ne ošteti. Potrebna vam je veća količina kartonskih kutija. Neko se odlučuje da krene u nabavku, tako što će obilaziti lokalne markete i od prodavaca tražiti da mu ostave sa strane sve kutije koje su višak. Sakupljanje kutija na ovaj način iziskuje puno vremena. Nisu ni sve kutije koje možete na ovaj način da nabavite baš idealne za to što vama treba. Može da se desi da su neke masne ili lepljive, sve zavisi šta je nekad bilo pakovano u njima. Ako u takve kutije planirate da spakujete posteljinu ili garderobu, može da se desi da je uflekate. Takođe, pitanje da li su kutije koje dobijete dovoljno velikih dimenzija i da li mogu da se zatvore. Neke mogu biti pocepane ili im može faliti strana gde se zatvaraju. Iako su kartonske kutije nabavljene na ovaj način besplatne, daleko su od idealnog rešenja. S obzirom na to da je cena novih kartonskih kutija veoma povoljna, u ovakvim situacijama treba ih nove kupiti od proizvođača. Tu možete i da birate dimenzije, kako bi sve što imate bilo idealno upakovano.

Postoji još jedan razlog zbog koga će kartonske kutije biti sve traženije u budućnosti. To je zaštita životne sredine. Kartonske kutije predstavljaju ekološki proizvod, koji ne zagađuje okolinu. Lako se reciklira, te se preporučuju da uvek odvajate papir i karton kad bacate smeće. Očuvanje prirode i životne sredine briga je svih nas. Upotrebljeni karton ne treba da završi u prirodi već da se preradi. Čik i kad završi u prirodi, mnogo manje štete čini od drugih materijala kojima je potreban veoma dug vremenski period da se razgrade, dok toksične mikro čestice ostaju tu da zauvek cirkulišu kroz vode i zemljište. Iz ovog razloga, kartonske kutije treba da budu izbor svih onih koji nešto proizvode i prodaju, a što je pogodno za ovu vrstu pakovanja.

Najvećih izbor kartonskih kutija pronaći ćete na mirandre.com gde su na jednom mestu predstavljeni proizvođači i njihova kompletna ponuda. Bilo da imate proizvodnju koja traži ambalažu za svoje proizvode ili su vam kartonske kutije potrebne za bolju organizaciju prostora, uvek birajte kvalitet i kupujte od najboljih. Imaćete veći izbor, bolje cene i brže rokove isporuke. Ukoliko među ponuđenim standardnim modelima nema onog koji po dimenzijama i obliku odgovara vašim zahtevima, možete naručiti izradu i potrebnu količinu kartonskih kutija sa zacrtanim merama. Uspostavite dugoročnu saradnju, jer ako naručite veći broj komada, dobićete povoljniju cenu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA