Kako da uvek izaberete dobar restoran

Kada se nađete u prilici da treba da birate ili preporučite restoran za neku prigodu, na vama je odgovornost da sve ispadne kako treba. Poznajete li nekog ko se uvek dobro snalazi u ovoj ulozi? Kako da i vi budete taj lik, koji uvek ima najbolje preporuke?

  • 0
restoran Foto: Pixabay

Omiljeni restorani ili samo jedan restoran stvar su ličnog ukusa i izbora. Međutim, postoji pojam dobrog restorana, koji objedinjuje mnoštvo kvaliteta i iz koga gosti odlaze zadovoljni. Svaki put kad odemo na ručak ili večeru na neko novo mesto, ocenjujemo ambijent, kvalitet usluge i ukus hrane. Higijena je nešto o čemu obično ne razmišljamo, zato što ona uvek mora da bude besprekorna. Ako ipak primetite da razmišljate o higijeni objekta, znači da nešto nije u redu i da takvo mesto treba zaobići ubuduće.

Da se vratimo na suštinu. Kako da naučimo da biramo restoran? Pre svega, nekolicina najboljih restorana idealna je za svaku prigodu. Nema veze da li je u pitanju ručak ili večera, poslovna ili privatna varijanta – atmosfera i meni su prilagodljivi svakoj opciji. Međutim, ima puno odličnih restorana koje ipak treba svrstati u kategoriju večernjih ili dnevnih. Osim doba dana, restoran biramo prema prilici i društvu.

Da biste postali poznavalac restorana i vešt organizator druženja uz ručak ili večeru, treba da za svaku prigodu imate bar po jedan spreman za preporuku. Za to je potrebno vreme, a trebalo bi i sami da obiđete više restorana kako biste znali šta je to što preporučujete. Međutim, nekad treba da budete odvažni i spontani i da svom društvu predložite odlazak u neki restoran u kom nikad niko od vas nije bio, da isprobate kakav je.

Pripremite se tako što ćete se raspitati koju vrstu hrane vaše društvo preferira. Ako se izjasne da su raspoloženi za, na primer, italijansku kuhinju, to vam automatski olakšava posao i sužava izbor. Za dnevne varijante treba birati dobro osvetljena mesta, koja po mogućstvu imaju i lep pogled. Mračne restoranske sale, bez ili sa malo dnevnog svetla, nisu prijatne tokom dana, ali su zato odlične za veče. Ukoliko je reč o poslovnom ručku, zatražite od konobara da vam pokaže koji stolovi dolaze u obzir, i zaberite onaj koji nije na prometnom mestu, tako da na miru možete da pričate sa vašim kolegama ili poslovnim saradnicima. Rezervaciju ne ostavljajte za poslednji čas, već uradite to što pre, kako biste mogli da birate i odaberete najbolji sto. Pre nego što rezervišete, pogledajte meni i cene restorana. Prilikom rezervacije, raspitajte se kod konobara u vezi sa tim šta bi vam sa menija preporučili i da li postoji neko jelo koje je specijalitet kuće – na koje su posebno ponosni. Na taj način, čak i da ste tu po prvi put, doći ćete spremni. Ako izlazite na ručak sa prijateljima ili porodicom, onda je pritisak manji nego u poslovnim prilikama. Međutim i tada treba da uradite domaći zadatak. Korisno je da pročitate komentare gostiju i njihove ocene. Ujedno, unapred se raspitajte o veličini porcija.

Večera Foto-ilustracija: Pixabay

Nemojte uvek ići za masom, već potražite neki skriveni dragulj. Može da se desi da tako otkrijete neko novo omiljeno mesto, na koje se rado vraćate i svima ga preporučujete.

Večernji izlasci su nešto sasvim drugo. Kada su oni u pitanju, važan je povod. Da li želite da izađete s društvom i proveselite se uz muziku i gurmanske specijalitete? Možda Vam treba neko romantično mesto za izlazak u dvoje? Moguće je i da svojim poslovnim partnerima želite da predstavite čari svog grada i da ih odvede na neko autentično mesto sa odličnom hranom. Šta god da je u pitanju od navedenog, važe slična pravila kao i kada birate restoran za ručak. Šta gosti žele da jedu. Ako ih ne poznajete dobro, raspitajte se da li među njima onih koji su vegani ili vegetarijanci, da biste znali da odaberete restoran koji na meniju ima više mogućih opcija. Što su ukusi gostiju raznolikiji, to je teže naći sredinu, ali nije nemoguće. Za takve prilike najbolji su restorani koji nude i domaću i internacionalnu kuhinju. Takođe, trebalo bi da imaju bogat meni, koji nudi više mogućnosti izbora.

Ne zaboravite da za izlazak u dvoje ne morate obavezno da izaberete neko romantično mesto, sa prigušenim svetlom, laganom tihom muzikom i svećama. Ako vam to prija – što da ne! Međutim, izlazak može biti i na neko bučno i zabavno mesto. Vodite računa o tome kakva muzika se tu sluša i da li je po vašem ukusu.

Kada birate mesto za druženje sa prijateljima, odvažite se da zajedno probate jela raznih internacionalnih kuhinja. Krenite redom i posetite najbolje restorane azijske, mediteranske, libanske, francuske i drugih kuhinja. Kada se zaželite dobrih starih domaćih specijaliteta, svratite u neki od restorana nacionalne kuhinje.

Svi bolji restorani mogu se pogledati na jednom mesu na mirandre.com gde imaju detaljne prezentacije sa mnoštvom fotografija ambijenta i jela sa menija. Tu se možete informisati o ponudi i cenama, napraviti rezervaciju i pročitati utiske drugih gostiju.

Čak iako niste vrstan poznavalac restorana, vremenom ćete to postati. Ne zaboravite da sreća prati hrabre, tako da kada sledeći put dobijete zadatak da vi birate mesto za izlazak, sledite svoj osećaj i naše preporuke.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA