≫ 

Idealno je vreme za orezivanje ruža: Cvećarka objašnjava kako da pripremite kraljicu bašte za zimu

Da bi biljke kao što je ruža rasle zdravo i napredovale u daljem rastu, potrebno je izvršiti orezivanje

  • 0
Orezivanje ruža cveće vrt bašta baštovan Foto: Shutterstock

Ruže su od davnina privlačile ljude svojim lepim i mirisnim cvetovima. Pripadaju istoimenoj porodici, a danas se na tržištu mogu pronaći one koje se razlikuju po visini rasta, obliku, boji i mirisu cvetova.

Ruže prezimljavaju bez većih problema, čak i kada se temperatura spusti više od deset stepeni ispod nule. Ponekad se desi da dođe do promrzavanja vrhova ili većeg dela biljke, ali po pravilu biljka se regeneriše i nastavi vegetaciju u narednoj sezoni.

Za biljke kao što su ruže, kako bi odrasle zdravo i napredovale, potrebno je izvršiti orezivanje, tako da biljka može da se grana.

- Ruže pred zimu morate da orežete, ali je veoma bitno da to pravilno uradite - kaže za Telegraf cvećarka Aleksandra Milanović.

Prema njenim rečima, orezivanje pred zimu je najbolje uraditi kada je dan vedar, odnosno kada nema kiše i vetra.

Ruže Foto: Pixabay

- Izaberite hladan dan za orezivanje, nemojte čekati da se temperature smanje ili pak povećaju, jer to može izazavati buđenje pupoljaka i ponovni vegetativni rast - objašnjava cvećarka i dodaje da za orezavanje ruža prvo treba pripremiti sav neophodan alat:

- Potrebne su male i velike oštre makaze i dobre rukavice kako ne biste povredili ruke, a onda možete da započnete orezivanje.

Kako kaže, treba imati na umu da orezivanje za biljku predstavlja stres. Zato je potrebno obratiti pažnju kakvo je vreme i u kakvom je stanju grm.

- Način orezivanja zavisi od tipa ruže. Na primer ruže čajevke orezujemo za dve trećine i ostavljamo tri do četiri mlade i kvalitetne grane koje će tokom cele godine obilno cvetati - kaže cvećarka Aleksandra Milanović.

Ona naglašava da pre svega treba ukloniti osušene grančice sve do zdravog dela grane.

- Kada prerežete granu, središnji deo biljke mora da bude zdrav. Ako primetite da je središnji deo smeđ, granu bi trebalo rezati sve dok se stignete da zdravog dela - zaključuje cvećarka i dodaje da je najvažnije odrezati velike, povijene ili oštećene grane, koje bi se možda zbog snega polomile.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA