≫ 

7 ključnih koraka za negu sobnih biljaka u toku zime: Jedan je presudan za njihov opstanak

Sobne biljke su u zimskim mesecima izložene različitim izazovima

  • 0
Nega biljaka, biljke, sobne biljke, cveće Foto: Shutterstock

I u biljnom svetu zima je godišnje doba mirovanja, a isto važi i za sobne lepotice. Kada su sobne biljke u pitanju, one nisu izložene snegovima, kiši i vetrovima, ali se suočavaju sa drugim izazovima u kućnim uslovima, kao što su toplota i manje sunčevih zraka.

Zbog toga bi im trebalo pružiti dodatnu negu, a uslove prilagoditi biljkama, kako bi prezimile i proleće dočekale zdrave.

Ovo su koraci koje bi trebalo preduzeti u zimskim mesecima:

1. Ne zalivajte biljke prečesto

U zimskim mesecima smanjen je broj sunčevih zraka, a što je manje prirodne svetlosti biljici je potrebno manje vode. U skladu sa tim, biljke nisu "žedne" isto u letnjim i u zimskim mesecima, pa obratite pažnju na zalivanje.

Cveću je potrebno mnogo manje vode zimi kada miruju, nego kada aktivno rastu u prolećnim i letnjim mesecima.

2. Obratite pažnju na sunčevu svetlost

Budući da sunce izlazi kasnije, a zalazi ranije, biljke primaju mnogo manje svetlosti nego u proleće ili leto. Ukoliko je to moguće, biljke premestite bliže prozorima kako bi sunčeve zrake iskoristile maksimalno.

Jednom nedeljno rotirajte saksije za četvrtinu kruga, kako biste osigurali da sve strane s vremena na vreme dobiju sunčevu svetlost.

Takođe, listove biljaka držite maksimalno čistima, kako bi zraci doprli do biljke.

3. Izbegavajte ekstremne temperature

Sobne temeprature u zimskim mesecima, pogoduju većini biljaka. Međutim, ekstremne promene, čak i na kratko, mogu biti pogubne po biljku. Držite ih dalje od promaje i mesta na kojima cirkuliše vazduh, ali i od radijatora i drugih izvora toplote.

Iznenadna promena kod biljaka može da izazove "strese", da napravi štetu i da biljke uvenu.

4. Napravite pauzu sa prehranom

Kako je već napomenuto, zima je godišnje doba u kome biljke miruju, što znači da im dodatna prehrana za napredak nije potrebna. Biljke treba dodatno negovati na druge načine, paziti da se ne osuše ili smrznu, a budući da ne stvaraju nove listove i stabljke, ne zahtevaju đubrivo.

Sa dodatnom negom u ovom smislu nastavite u proleće.

Zalivanje cveće biljke Foto: Shutterstock

5. Vodite računa biljnim štetočinama

Iako bi retko ko to pomislio, zima je idelano vreme za pojavu sitnih insekata koje crpe sok iz biljaka, poput biljnih vaši. Osim njih, pauci i grinje su uobičajene zimske štetočine, jer vole tople i suve uslove.

Okrenite listove biljaka i pregledajte njihovi donju stranu svaki put kada ih zalivate. Pregledajte i stabljike. Ako ih pronađete, pokušajte da ih uklonite prstima ili uklonite vatom blago natopljenom alkoholom.

6. Povećajte vlažnost vazduha

U prostorijama koje se greju u zimskim mesecima, vazduh je veoma suv. Većina sobnih biljaka, posebno onih poreklom iz tropskih područja, najbolje raste kada je nivo vlažnosti između 40-50 procenata, ali zimski nivo vlažnosti je od 10 do 20 procenata.

Jednostavan način za povećanje vlažnosti je da ih grupišete. Voda od zalivanja, koja isparava iz saksije, kao i voda koja prirodno izlazi kroz lišće, prirodno će podići relativnu vlažnost vazduha oko biljaka.

Prskanja biljaka nije toliko efikasan način za povećanje vlažnosti. Studije su otkrile da bi prskanje moralo da se praktikuje više puta dnevno kako bi nivo vlažnosti bio na nivou koji je dovoljan biljkama.

7. Zaboravite na presađivanje

Biljke dobro podnose presađivanje samo kada su u fazi aktivnog rasta. Proleće i leto su idealni periodi za to. Čak i ako dođete u iskušenje da presadite biljke u toku zime, možete samo napraviti štetu i stresirati biljke koje su u fazi mirovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA