Kako izabrati rolo vrata

Kupovina novih rolo vrata zahteva pažljivo planiranje. Ne samo da treba naći kvalitetan, izdržljiv i dugotrajan proizvod, već treba znati odlučiti se i za pravi model

  • 0
Kupovina stana, nekretnina Foto: Shutterstock

Ponuda na tržištu veoma je široka, a naredni saveti pomoći će vam da se u njoj snađete.

Šta su uopšte rolo vrata? Gde se postavljaju? Odgovori su jednostavni. Rolo vrata su dobila taj naziv zato što se otvaraju i zatvaraju poput roletni, tj. tako što se njihovi segmenti uvijaju oko osovine i smeštaju u kutiju koja se nalazi iznad. Koriste se za lokale, industrijske objekte, garaže, skladišta i slično.

Dobar odabir rolo vrata podrazumeva da ona budu prilagođena mestu ugradnje i nameni. Ako tražite rolo vrata za lokal onda ćete birati modele koji ispunjavaju određene uslove. Isto važi i za ona rolo vrata koja se postavljaju na ulaz u garažu. Što se tiče rolo vrata koja se postavljaju na ulaz u garažu, treba voditi računa o tome da li je potrebno da objekat ima dodatnu termoizolaciju. Ako je tako, onda treba odabrati ona rolo vrata koja imaju izolacioni sloj. Na tržištu postoje aluminijumska rolo vrata sa dvostrukim zidom i specijalnom izolacionom ispunom u sredini. Ukoliko toplotna izolacija nije prioritet, onda izbor može da padne na neki od mnogobrojnih modela koji nemaju ovaj dodatni sloj. Garaža kojoj je izdvojen dvorišni objekat može imati rolo vrata od čelika, aluminijuma ili pvc-a.

Rolo vrata štede prostor. Za objekte koji oskudevaju u kvadratima, svaka ušteda je bitna. Kada su otvorena, ona zauzimaju minimalan prostor, jer su tada složena, tj. uvijena u kutiji. Vrata koja nisu rolo otvaraju se tako što klize po šinama, a to su segmentna ili kipujuća vrata. Ili imaju šarke i otvaraju se na klasičan način. Ona zauzimaju dodatni prostor i kada su u otvorenom položaju. Takođe, za sam proces otvaranja i zatvaranja kipujućim vratima potrebno je dodatno slobodno mesto i unutra i spolja. Nasuprot tome, rolo vrata pružaju mogućnost da se svaki centimetar objekta mudro iskoristi. Na primer, tu se mogu postaviti dodatne police za odlaganje stvari.

Za lokale, industrijske objekte i skladišta važno je da vrata pružaju dodatnu bezbednost. Idealna u ovim prilikama su čelična rolo vrata. Čelik je čvrst i jak materijal, otporan na udarce i mehanička oštećenja. Vlasnici lokala se sve češće odlučuju da prostor zaštite ovim tipom rolo vrata. Kao i sva druga, ona zauzimaju minimalno prostora, lako se njima rukuju, pouzdana su i postojana.

Rolo vrata mogu se naručiti u mnogo boja i nijansi. Štaviše, postoji čitava paleta boja koje su u ponudi. Najpopularnije su bela, srebrna i crna. Međutim, izbor boje može da bude takav da se rolo vrata još bolje uklope u okolinu. Ukoliko je reč o lokalu, dobra praksa je da se rolo vrata spolja brendiraju sloganom ili logoom kompanije. Takođe, ona mogu da se naruče da budu u boji koja se dobro slaže sa fasadom.

Neki lokali imaju rolo vrata koja su delimično perforirana. To znači da se na njima nalaze rupice ili otvori većih dimenzija. Kada treba kupiti perforirana rolo vrata? Ima više slučajeva kada je korisno imati ovakva vrata. Na primer, ako je reč o lokalu koji ima izlog, kao što je na primer butik ili prodajni salon, onda jedan deo zaštitnih rolo vrata može da bude u obliku mreže, tj. rešetke. Na taj način izlog se vidi spolja i van radnog vremena, a pri tom je zaštićen čeličnim rolo vratima.

Kada se postavljaju unutar nekog većeg magacina, skladišta ili industrijskog objekta, s funkcijom da ga podele na više celina, onda ona mogu da budu u obliku mreže, tj. u potpunosti perforirana. Isto važi i za velike javne garaže, ili zajedničke garaže u stambenim zgradama. Kada postoji mogućnost zatvaranja svog garažnog prostora, za to se koriste rolo vrata sa mrežom, jer se na taj način obezbeđuje bolja ventilacija prostora. Kada je o boljoj ventilaciji reč, perforirana rolo vrata su pogodna i za automehaničarske radnje i slične objekte, upravo zbog dodatnog provetravanja. Međutim, perforirana rolo vrata nisu pogodna za mesta gde su ona direktno izložena padavinama.

Bez obzira na vrstu rolo vrata i materijal od kog se prave, ona se mogu otvarati ručno ili pritiskom na dugme. Druga opcija zahteva dodatni izvor napajanja. Moguće je postavljanje prekidača na zidu, dok se elektromotor napaja na struju. Takođe, popularna varijanta je otvaranje pomoću daljinskog upravljača. Međutim, najefikasnije je imati kombinaciju svega navedenog. Na taj način, ako nestane struje, ostaje ručno otvaranje pomoću poluge.

Kupovina rolo vrata treba da krene od mesta gde je izbor najveći. Na mirandre.com nalaze se modeli svih boljih proizvođača. Saznajte kakve su cene u okviru trenutne ponude i koji modeli rolo vrata su akcijski sniženi. Dogovorite se sa prodavcima oko detalja ugradnje i isporuke.

Što se rolo vrata tiče, ona kod boljih proizvođača imaju i garanciju. Servis u garantnom roku i posle njega je obezbeđen. Izaberite ona rolo vrata koja su po vašoj meri i u skladu sa namenom i potrebama. Uvek birajte kvalitet i oslonite se na pouzdane partnere.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA