Vodič kroz izbor i kupovinu tendi

Tende su aktuelne i leti i zimi

  • 0
bazen, đakuzi, terasa, dvorište Foto: Shutterstock

Ugostiteljske bašte ne mogu se zamisliti bez ove vrste dekora i zaštite od sunca. Međutim, one se koriste i u privatnim objektima, na terasama, verandama i baštama. Danas je izbor daleko veći nego što je nekad bio. Kako se snaći u raznovrsnoj ponudi?

Moderne tende svojim izgledom, dizajnom i funkcionalnošću daleko prevazilaze varijante iz, ne tako davne, prošlosti. Nekada su tende bile jednobrazne. Pravile su se mahom od plastificiranih materijala ili od specijalnog nautičkog platna. Delile su se na fiksne tende i mobilne tende. U današnje vreme imamo sve to isto, ali i mnogo više od toga. Promenilo se to da je izbor materijala i dezena, od kojih se prave tende, znatno veći. Takođe, mehanizmi za sklapanje i rasklapanje prave se od raznovrsnijih materijala, znatno su kompleksnije konstrukcije, ali jednostavnije za upotrebu. Sve što je nekad predstavljalo potencijalni nedostatak, vremenom je poboljšano. Noseće konstrukcije su izdržljivije, dok su delovi koji se na njih oslanjaju manje masivni, ali dovoljno jaki da iznesu širom otvorenu tendu, dok je ona pod najvećim opterećenjem.

Kada birate tendu, pre svega treba da vodite računa o tome koja je njena namena. Ako je treba postaviti u ugostiteljskoj bašti, imajte na umu da na ovakvoj tendi ne treba štedeti. Ona igra višestruku ulogu. Naravno, osnovna je da obezbedi zaštitu od sunca ili blažih padavina. Međutim, tenda za ugostiteljsku baštu mnogo je više od toga. Ona treba da bude vizuelno dopadljiva i usklađena sa ostatkom prostora. Štaviše, tenda svojim dizajnom može itekako da unapredi vizuelni utisak i da čitavom lokalu podari prefinjeniji i elegantniji izgled. Izbor boja i dezena je veoma važan, tako da je preporuka da se u vezi sa tim obavezno konsultujete sa arhitektama i dizajnerima enterijera. Takođe, brendiranje treba uraditi pažljivo.

Kao što smo već rekli, tende se dele na fiksne i pokretne. Fiksne tende su uvek u otvorenom položaju. Zbog toga, noseća konstrukcija neprekidno trpi silu, koja se povećava tokom jakog vetra ili obilnih padavina. Ova vrsta tendi prikladna je najviše za mesta gde ne treba prekriti veće površine. Zbog svog otklopljenog položaja, treba razmišljati i o tome kako da ove tende budu praktične za održavanje.

Trebalo bi da budu lako dostupne za čišćenje i pranje sa gornje strane, koja je najviše izložena prljanju. Prave se od materijala koji se lako održavaju. Fiksne tende nisu pogodne za veće bašte, upravo zbog toga što se tokom loših vremenskih prilika ne mogu sklopiti i na taj način zaštiti. Takođe, kod njih ne postoji kontrola nad tim da li želimo da deo bašte ipak ostane osunčan. Ovde, pre svega mislimo na ugostiteljske bašte. Međutim, neke varijante kupolastih fiksnih tendi mogu se postaviti u dvorišta, ili u neke delove prostranijih bašti restorana ili kafića. One mogu biti rasklopive, tako da se van sezone, ili po potrebi sklanjaju. Fiksne tende, koje nisu rasklopive, postavljaju se iznad izloga lokala i pružaju zaštitu od sunca i kiše.

Po obliku tende mogu biti ravne ili kupolaste. Izbor zavisi i od toga kolika je površina koju treba natkriti. Takođe, važno je odlučiti se i za najbolji sistem otvaranja i zatvaranja. Prilikom planiranja, vodi se računa o tome gde će pokretna tenda biti smeštena i koliko će prostora zauzimati van sezone, kada se ne koristi, ili dok je u zatvorenom položaju. Sve su popularnije kasetne tende, koje se sklapaju u aluminijumsku kutiju. Na taj način, štedi se prostor, što je veoma značajno. Takođe, tenda je zaštićena od habanja i prljanja tokom sezone kada se retko koristi.

Još jedna vrsta veoma popularnih tendi su rolo tende. Slično kao i kasetne, one mogu imati kutiju u kojoj stoje kada su u zatvorenom položaju. Sve se više viđaju u baštama kafića, ali su veoma praktične i kada su u pitanju verande u kućama. Takođe, terase u stambenim zgradama uz pomoć tendi postaju znatno funkcionalnije. Tokom leta, dosta vremena možete provoditi na njima, a tenda vas štiti od sunca, pružajući vam dodatnu privatnost u gusto naseljenim zonama. Stoga, terase nemojte koristiti kao skladišta ili vešernice, već od njih uz malo mašte napravite male oaze za uživanje.

Način sklapanja i rasklapanja, tj. otvaranja i zatvaranja tendi, tokom godina je modernizovan. Osim manuelne kontrole, danas su u ponudi i tende koje se kontrolišu daljinskim upravljačem, pomoću prekidača na zidu, ili čak uz pomoć pametnih uređaja.

Tende mogu biti postavljene horizontalno ili vertikalno. Vertikalne tende pružaju zaštitu od sunca, ali i od vetra. Pravilna postavka tendi i pažljivo planiranje veoma su značajni. Neke bašte restorana ili kafića imaju potencijal da se vremenom prošire. S tim u vezi treba isplanirati i kupovinu tende, uz to da se napravi plan kako da se dodatni prostor natkrije kada za to dođe vreme.

Tende treba kupovati od proverenih proizvođača i prodavaca. Na mirandre.com pronaći ćete veliki izbor kvalitetnih tendi. S obzirom na to da je ponuda modela veoma velika, možete se posavetovati direktno sa proizvođačima koje rešenje je najadekvatnije za vaše potrebe.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA