≫ 

Zorica u Jagodini kupila kalu, nije cvetala godinama, a onda je shvatila da je to retki "cvet leš"

Biljka ima miris sličan trulom mesu, a period cvetanja je samo dva dana

  • 2
Zorica Milosavljević, kala Foto: Infocentrala

Zorici Milosavljević iz sela Rakitovo kod Jagodine pre nekoliko dana procvetao je Amorphophallus konjac, biljka poznata i po imenu "cvet leš". Retka i neobična biljka, cveta jednom u deset godina. Ona nije znala kakvu je biljku unela u staklenik kada je pre nekoliko godina na zelenoj pijaci u Jagodini kupila - kalu.

- Tražila sam da kupim kalu i prodavac mi je rekao da je biljka koju mi je prodao kala. Držala sam je u stakleniku, ali ona godinama nije cvetala. Uvek sam se pitala šta joj to ne odgovara i kakvi su uslovi potrebni da i moja kala procveta.

Pre nekoliko dana ona je otvorila cvet koji je tako jako zasmrdeo da sam se zapitala o čemu se radi. Pozvala sam ljude koji se bave cvećem da mi pomognu da odgonetnem o čemu se radi. Tada sam i saznala da se radi o gigantskoj, retkoj biljci i zaista sam se zapanjila da imam takvu biljku i da je ona procvetala, jer se na to čeka godinama - kaže Zorica za portal Infocentrala.

Zorica Milosavljević, kala Foto: Infocentrala

O kakvoj biljci se radi objasnila je Ana Janković iz firme za proizvodnju i uzgoj biljaka.

- Zoričin Amorphophallus konjac zapravo nije izvorna već kultivisana vrsta, verovatno poreklom iz Kine, ali jedna zanimljiva i retka kao i izvorna sa ostrva Sumatra. Tvz. cvet leš je vrsta neobične biljke iz porodice kozlaka čiji cvet naraste do šest metara uvis.

Ima miris sličan trulom mesu, a period cvetanja je samo dva dana. Koliku pažnju Amorphophallus titanum (od koje potiče Amorphophallus konjac) privlači najbolje pokazuje podatak da ju je u Botaničkoj bašti u Čikagu tokom 2015. godine posetilo oko 75.000 ljudi, dok ju je više od 300.000 ljudi gledalo onlajn - kaže Ana.

Međutim, iako slavna i popularna, budućnost ove biljke je još uvek nesigurna. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) je 2018. godine navela ovu biljku kao ugroženu.

Inače, u prirodi danas postoji manje od 1.000 jedinki Amorphophallus titanum.

Video: Evo koji cvet da poklonite svojoj srodnoj duši za Dan zaljubljenih i koja im je simbolika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA