Da li znate koje cveće bi trebalo da poklanjate za Dan zaljubljenih i koju simboliku ono ima

Pored crvenih ruža koje su opšteprihvaćeni simbol ovog praznika, postoje još neke vrste cveća koje šalju još lepše ljubavne poruke

  • 3
Dan zaljubljenih Foto: Shuttertock

Verovatno je većina vas ubeđena da nepogrešivo zna koja se boja cveća poklanja za Dan zaljubljenih. Da, verovatno mislite da je uvek prikladno pokloniti crveno cveće, a naročito ruže.

U suštini, nećete pogrešiti. Crvena ruža jeste uvek prigodan poklon kada hoćete da pokažete nekome da ga volite, ali je ona prihvatljivija kao dar partnerki s kojom ste u emotivnoj vezi nego nekom kome se udvarate.

Naime, upravo su crvene ruže prikladne kao romantičan poklon voljenoj osobi, jer povezuju simboliku crvene boje i ruže, koja je i sama po sebi simbol naklonosti, pažnje i dubokih ljubavnih osećanja.

Ali, ako ste samo u nekog zaljubljeni ili prema njemu gajite simpatije, pa mu se još samo udvarate, poznavaoci cveća kažu da je daleko prikladnije pokloniti toj osobi ružu u nekoj nežnijoj, na primer - roze boji.

Pored ruža koje su glavni simbol Dana zaljubljenih , postoji još nekoliko vrsta cveća koje je prigodno poklanjati za ovaj praznik, kako zbog njihove simbolike, tako i zbog poruke koju njim šaljete voljenoj osobi.

orhideja Foto: Pixabay

Ukiliko želite da u vašem buketu, kao kod većine ne budu ruže, možete da se odlučite i za karanfil. Crveni karanfili simbolizuje duboku ljubav s divljenjem, dok beli iskrenu ljubav i sreću.

Nećete pogrešiti ni ako voljenoj osobi na ovaj praznik poklonite orhideje, koje simbolizuje retku i nežnu lepotu. Ružičastim se orhidejama šalje poruka ljubavi, nežnosti, šarma i osećajnosti. 

Još jedan cvet koji je dobar izbor za darivanje na ovaj dan jeste lala ili tulipan. Slično kao i crvene ruže, crveni tulipani su takođe povezani s ljubavlju. Ovo elegantno i lepo cveće simbolizuje večnu, istinsku i savršenu ljubav. Buketom crvenih lala se uz izjavljivanje ljubavi ističe i međusobno poverenje.

Praznik Svetog Valentina vezuje se za legendu o braku mlade hrišćanke s rimskim vojnikom, koji je iz ljubavi prema njoj takođe postao hrišćanin. Tokom priprema za brak oboje su se na smrt razboleli, a svetac im je brak blagoslovio dok su umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Kako pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova, pored cveta za koji se opredelite da poklonite odabranoj osobi, pravi izbor biće i zdravica uz čašu dobrog vina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    14. februar 2022 | 18:09

    Kakav dan zaljubljenih kakvi najkraći ko Srba to ne postoji nego Sveti Trifun

  • Danas je sv.Trifun

    14. februar 2022 | 17:52

    a ne Dan zaljubljenih. Svim vernicima pravoslavlja cestitam Slavu Sveti Trifun!

  • Elitna

    14. februar 2022 | 18:22

    Flašu dobrog vina pa sv Trifun je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA