Mesto gde se skupljaju prašina i bakterije: Kako da jednostavno očistite ventilator u kupatilu

Čišnjenje zahteva malo truda, ali je prilično jednostavno. Dobra vest je i da je dovoljno ovaj posao uraditi jednom ili dva puta godišnje

  • 0
Ventilacija, kupatilo Foto: Shutterstock

Čišćenje kupatila mnogima nije omiljen kućni posao. Ipak, neminovnost je očisiti ga i održavati, jer je ovo mesto koje se najbrže prlja i na kome se zbog vlažnosti množi i stvara veliki broj bakterija.

WC-šolja, tuš kabina, lavabo su samo neki od delova enterijera o kojima treba voditi računa, ali postoji i deo kupatila o kome verovatno do sada niste razmišljali kao o nečemu što bi trebalo očistiti.

Kako su nekada zgrade građene tako da većina kupatila ima prozor, danas, kada su gradovi sve više naseljeni, ne postoji mogućnost za tako nešto. I tu za luftiranje prostora, izvlačenje vlage, pare i neprijatnih mirisa na scenu stupa ventilator.

Međutim, i njega je nužno s vremena na vreme očititi, jer je on pravi primer za skupljanje prašine i prljavštine.

Njegov posao je cirkulacija vazduha, pa se zbog toga možda čini da će se sam očistiti, ali to, nažalost, nije slučaj. Osim što uklanja neprijatne mirise, on izvlači i paru, pa tako u potpunosti sprečava, ili barem umanjuje nastajanje buđi.

Kao i ostatak doma, i ventilatori se vremenom zapuše, napune prašinom i zaprljaju, što može blokirati rešetke na poklopcu i sprečiti ga da obavlja svoj posao. Čišnjenje zahteva malo truda, ali je prilično jednostavno, a dobra vest je i da je dovoljno ovaj posao uraditi jednom ili dva puta godišnje.

Jednostavni koraci koji daju rezultate

Pre svega isključite osigurač koji napaja ventilator. Potom uključite ventilator na prekidaču i proverite zbog sigurnosti da li ipak radi.

Obezbedite dodatni izvor svetlosti, lampu, a dovoljna je i ona koju ima većina pametnih telefona.

Skinite poklopac sa ventilatora, većina se samo izvuče, dok su neki pričvršćeni šrafovima koje treba da odvijete, u zavisnosti od modela.

Krpom ili usisivačem pokupite svu prašinu, pa pokopac potopite u toplu vodu i sapunicu i tako ostavite neko vreme.

Usisivačem uklonite što više prljavštine iz unutrašnjosti ventilatora, uključujući i lopatice, ukoliko je potebno, upotrebite i meku vlažnu krpu.

Isperite poklopac, potpuno ga osušite i vratita na svoje mesto.

Ventilator ponovo uključite i proverite da li sve u potpunosti radi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA