Da li vidite devojku ili staricu? Saznajte da li ste skeptična ili optimistična osoba

Optička iluzija zbog koje nećete verovati svojim očima

  • 13
My Wife and My Mother-In-Law, by the cartoonist W. E. Hill, 1915 (adapted from a picture going back at least to a 1888 German postcard) Foto:

Ilustracija devojke i bake je definitivno jedna od najpoznatijih optičkih iluzija. U zavisnosti od toga iz kog ugla posmatrate, možete videti jednu mladu ženu, ali i stariju gospođu.

Ova optička iluzija poznata je pod nekoliko naziva - "Mlada i stara žena", "Devojka i starica", "Supruga i tašta", "Stara veštica i mlada žena".

Međutim, iza svih ovih imena stoji još nešto. Psiholozi kažu da ona osoba koju prvu ugledate, ocrtava vaš karakter i ličnost.

Dakle, dobro pogledaju u ilustraciji i zapamtite da li ste prvo videli devojku ili stariju ženu, pa saznajte da li ste skeptična ili optimistična osoba.

1. Devojka

Devojka je na crtežu okrenuta licem od vas, gledajući u daljinu, a iz profila joj se vide nos i trepavice. Sa šešira joj viori beli veo, obučena je u raskošnu bundu, dekolte joj je diskretno otkriven, a oko vrata ima ogrlicu.

Ukoliko ste na ilustraciji prvo ugledali devojku, vi ste optimistična osoba koja svojom pozitivnom energijom pleni gde god da se pojavi. 

2. Starica

Starica je okrenuta iz profila. Ono što je devojčino uvo, to je staričino oko, linija njenog obraza i vilice predstavlja nos starice, a ogrlica su staričine usne, dok veo na šeširu kod starice više liči na maramu kojom je zabrađena.

Ako ste prvo ugledali staricu, moguće je da ste po prirodi pesimističniji i oprezniji i da niste poverljivi prema ljudima koje ne poznajte duži vremenski period. 

Proces gledanja se razlikuje od procesa prepoznavanja nečega. Vi ni u jednom trenutku niste prestali da vidite devojku, ali je ona ipak nestala kada ste ugledali staricu. Stvar je u tome da jedan deo mozga, vizualni korteks, obrađuje sliku, obračunava boje, pokret, oblike i dubine. A sasvim drugi deo prepoznaje ono što se nalazi na toj slici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA