Evo kako da negujete narcise i ljiljane: Poslednji je trenutak za sadnju lukovica

Ukoliko je vaš izbor pao na ljiljane i narcise, ovo su ključni saveti za njihovu negu.

  • 0
Tigrasti ljiljan, dicentra, cvet, cveće Foto: Pixabay

Iako je jesen idealno vreme za sadnju lukovica, i poslednji dani zime su pogodan trenutak za to. Moguće je da će prvi kvalitet cvetanja biti nešto lošiji, ali ćete imati šarenilo u bašti, dvorištu ili na terasi i sjajnu bazu za naredne godine.

Ukoliko je vaš izbor pao na ljiljane i narcise, ovo su ključni saveti za njihovu negu.

Najvažnija stvar na koju treba pripaziti je da su lukovice zdrave. Ukoliko ih sadite u vrtu, pobrinite se da su mesta za sadnju dobro pripremljena, obogaćena hranjivim sastojcima kako bi biljke bile što kvalitetnije, zdravije i davale što veće i čvršće cvetove.

Ista priprema važi i za sadnju u saksijama koje će stajati na balkonu.

Narcisi su prilično nezahtevni za negu i održavanje, ali uz pažljivu negu možete postići željeni efekat. Boja cvetova kreće se u rasponu od bele do žute iako pojedini varijeteti mogu imati bele, žute, narandžaste i ružičaste cvetove.

Otpornost na mraz varira kod ovih lukovica, ali sve tolerišu laganu poledicu i najbolje uspevaju u hladnijim područjima. U hladnijim predelima vole potpuno sunčane položaje, dok u toplijim preferiraju senovita mesta. Sade se na dubinu od 10 do 15 centimetara, u bogato i dobro drenirano tlo.

Tokom rasta ih treba obilno zalivati, a kada lišće ugine, pustite ga da se osuši. Uvele i precvetale cvetove uklonite.

Narcis Foto: Shutterstock

Ako u vrtu više volite ljiljane, pokušajte da ih razmnožite sami. Najbrži i najjednostavniji način razmnožavanja ljiljana je deljenje lukovica. Da ne bi bilo zabune, nije dovoljno kupiti jednu lukovicu i očekivati da će ona doneti zadovoljavajući razultat.

Uvek koristite sveže lukovice, tek izvađene iz tla.

Lukovica ljijana sastoji se od dvadesetak ili više pojedinačnih lukovica koje izgledaju poput glavice artičoke. Iako se one mogu odmah staviti u supstrat za sadnju, sadite ih sledećeg dana kako bi preko noći zatvorile "rane" i mogle da se razviju u zaseban cvet.

Pre sadnje obezbedite dobro pripremljeno tlo, sa kvalitetnim supstratom koji će osigurati rastresitost i vlagu.

Ako kao sobnu biljku biljku imate močvarni ljiljan, tada ga držite na temperaturi od 18 do 22 stepeni dok zimi može biti i za tri do četiri stepena niža temepratura. Ako je posađena u dvorištu, tada može da izdrži i napolju u zimskim mesecima. Ovo je vrlo otporna i veoma zahvalna biljka, tako da neće biti mnogo problema i brige oko nje.

Najbolje ju je presaditi početkom proleća, a ako želite da je razmnožite, učinite to u toku proleća.

Video: Evo koji cvet da poklonite svojoj srodnoj duši za Dan zaljubljenih i koja im je simbolika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA