≫ 

3 cvetnice koje će biti najpopularnije ovog proleća: Neguju se lako i jednostavno

Uz praćenje osnovnih saveta o gajenju i izboru cveća, ono će lepo napredovati i ulepšavati vam svakodnevicu bujnim cvetovima

  • 0
Lukovica, sadnja cveća, cveće Foto: Shutterstock

Ukoliko u proleće, godišnje doba čiji početak treba iskoristiti za ulepšanje dvorišta i balkona, želite da sadite i sejete baštensko cveće, sada je idealno vreme da napravite plan.

Uz praćenje osnovnih saveta o gajenju i izboru cveća, ono će lepo napredovati i ulepšavati vam svakodnevicu bujnim cvetovima, pa ćete sigurno želeti da provodite više vremena napolju i uživate u sunčanim danima.

Pored klasičnih vesnika proleća, poput kukureka i visibaba, ove tri cvetnice biće najtraženije, a mi vam otkrivamo i načine ne koje ih treba gajiti i negovati.

1. Frezija

Frezija spada u omiljene lukovice koje se koriste najčešće kao rezano cveće. Njena velika prednost je u tome što ima veoma mirisne cvetove.

Mesto na kome se uzgajaju frezije mora biti sunčano i zaklonjeno od jačih vetrova. Stabljika je prilično žilava, a cvetovi su u svim mogućim bojama, cevasti i veoma zbijeni.

Frezija Foto: Pixabay

Frezija postoji u više od dvadeset varijeteta veličina i boja, često su joj cvetovi dvobojni i na jednoj stabljici se uvek nalaze sasvim otvoreni cvetovi, ali i pupoljci. Zbog ove njene karakteristike, kada je u vazi, osigurana joj je dugotrajna lepota buketa.

2. Zumbul

Zumbul je lukovica i trajnica koja se može pronaći u gotovo svim bojama. Brojni jednostavni, gusto poređani cvetići na stabljikama čine grozdove duge i do 20 centimetara.

Cveta od marta do aprila ispunjavajući dvorište intenzivnim, slatkastim mirisom. Najčešće se sadi na osunčanim delovima i stazama, u kombinaciji sa narcisima i lalama.

Zumbul Foto: Pixabay

Sadi se i u betonskim žardinjerama, a dosta se korisiti i kao rezano cveće.

Lukovice se nakon sadnje mogu izvaditi iz zemlje i čuvati do ponovne sadnje, a ako ostanu u zemlji, cvetaće nekoliko godina uzastopno, ali oskudnije i sa manjim cvetovima.

3. Gladiola

Ovaj se rod sastoji od oko 180 vrsta lukovica trajnica, čija su osnovna obeležja lišće poput mača, cvetovi od šest identičnih latica i uspravna stabljika.

Veoma često se uzgajaju u dvorištima, ali im je period cvetanja izuzetno kratak, uglavnom oko dve nedelje.

Gladiole, gladiola, cveće Foto: Pixabay

Mogu se koristiti i kao rezano cveće. Potrebno ih je posaditi na dubinu od oko 10 centimetra u dobro drenirana, peskovita tla, na sunčanim položajima.

U hladnijim predelima ih treba saditi početkom proleća, a u toplijim ipak od jeseni. Krajem leta ih treba premestiti na hladna, od mraza zaštićena mesta kako biste ponovo mogli da ih posadite u proleće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA