Po čemu se razlikuju lil SOLID i IQOS - inovativni uređaji koji zagrevaju duvan?

Bolje alternative pušenju cigareta

  • 0
lil SOLID Foto: PMI

Većina pušača danas svesna je koliko je ova loša navika štetna po njihovo zdravlje i zdravlje ljudi u njihovoj okolini, međutim mnogi od njih jednostavno ne odustaju od cigareta. U prilog tome govori i podatak da na svetu danas postoji više od milijardu pušača, a prema procenama Svetske zdravstvene organizacije oko milijardu pušača biće i 2025. godine.

Znajući da je sagorevanje glavni problem kod cigarete, sve češće i glasnije svetski eksperti iz oblasti javnog zdravlja kao deo rešenja ovog problema navode zagrevanje, odnosno bolje alternative cigaretama koje su bazirane na tehnologiji zagrevanja duvana. Uređaji bazirani na ovoj tehnologiji ne sagorevaju duvan, čime se eliminiše i stvaranje duvanskog dima.

Najpoznatija bezdimna alternativa, koja je dostupna i u Srbiji je IQOS. Prošle godine, ovu kategoriju dopunio je još jedan uređaj koji zagreva duvan – lil SOLID, južnokoreanskog proizvođača KT&G.

lil SOLID i IQOS – glavne razlike

Kao što samo ime ukazuje, ovaj uređaj, poput IQOS-a zagreva duvan i time ne stvara duvanski dim, pa samim tim i ne oslobađa većinu štetnih materija koje su u duvanskom dimu prisutne. lil SOLID 2.0, koji je podržan od strane IQOS-a ima donekle drugačije karakteristike.

Na lil SOLID-u punjač i držač kombinovani su u jedan uređaj sa dugmetom i LED indikatorom, dok se IQOS sastoji od dva elementa – punjača i držača sa LED indikatorom i vibrirajućim signalima. Ova osobenost lil SOLID-a čini ga izuzetno jednostavnim za korišćenje što su, sudeći prema sve većoj prihvaćenosti ove alternative, prepoznali i odrasli pušači koji bi inače nastavili da koriste cigarete.

Oba uređaja rade na bazi zagrevanja, što znači da zagrevaju do 350 stepeni i ne dostižu tačku sagorevanja, s tim što lil SOLID duvan zagreva indukcionom iglom. Indukciona medota osigurava ravnomerno zagrevanje duž cele igle. Sa druge strane, IQOS zagreva duvan putem grejača.

Važno je naglasiti da, iako jesu naučno dokazano bolja opcija za sve one pušače koji žele da promene naviku ali nisu spremi da se u potpunosti odreknu duvana i nikotina, uređaji koji zagrevaju duvan namenjeni punoletnima, nisu bez rizika i oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA