Nasmešite se - Danas je Svetski dan sreće

Šta za nas predstavlja sreća? Mišljenja se razlikuju od osobe do osobe, ali ono što je zajedničko jeste da se doživljava kao krajnji cilj svačijeg života

  • 0
C kafa Foto: Promo

Osećanje sreće psiholozi definišu kao stanje izolovano od spoljašnjih okolnosti, koje ne treba da određuju povoljni ili nepovoljni uslovi u kojima živimo jer su oni promenljivi, a pritom, ne nalaze se uvek u našoj moći.

Sreća se kreira, neguje, a mi se borimo da dostignemo ono što nas vodi ka njenom ispunjenju. Od 2011. godine se svakog 20. marta obeležava Svetski dan sreće, a bruto nacionalnu sreću kao koncept je još sedamdesetih godina XX veka pokrenuo tadašnji butanski kralj, pa ne čudi što baš tu, podno Himalaja, postoji i Ministarstvo sreće. Cilj ovog dana je da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva, s obzirom na to da je traganje za njom osnovna ljudska potreba. Kako započeti put do nje?

Podarite osmeh

Osmeh okrepljuje i podstiče optimizam, a pored toga poseduje i lekovito dejstvo. Nasmejan čovek ima više uspeha u komunikaciji i uvek je rado viđen prijatelj, kolega, komšija. Kada je iskren, takođe je i preduslov za sreću, a i jedan od najlepših poklona koji možete dati nekome jer predstavlja gest ljubavi. Prvi podarite osmeh, a kada vam se vrati na isti način osetićete se voljenim, a stara mudrost “sreća je u malim stvarima” je nešto čega se treba podsećati i držati zato što taj trenutak vama ne predstavlja mnogo dok osobi pored vas znači i učiniće je srećnijom. U doba pandemije fizička distanca ne treba da znači i emotivnu, a za susrete koji su neizmerno važni dovoljan je samo osmeh koji zrači toplinom.

Zagrljaj kao terapija

Grljenje dovodi do stvaranja većeg nivoa hormona oksitocina. On pomaže da se kontroliše nivo kortizola u telu i na kraju krajeva čini da se osećamo srećnije. Zagrljaj je moćniji od osmeha, a snažniji od reči, potpuno je besplatan i ne zahteva nikakve posebne uslove. Pod "plaštom" zagrljaja, horizonti su širi i veseliji, jer moćno napada brige i hrani optimizam. Zato zagrlite svoje najmilije, roditelje, bake i deke, prijatelje i započnite sledeći korak ka sreći. Jedan podatak kaže da je ljudima potrebno 13 zagrljaja dnevno u proseku i složićemo se da ni to nije naporno.

Šoljicom kafe ka srećnim uspomenama

Svaki momenat proveden sa dragim osobama mnogo znači, to su oni trenuci koje zajedno stvaramo i koji nas čine srećnim kada na njih pomislimo, a jedan od najlepših je onaj uz šoljicu kafe i to one koja je sa nama preko 40 godina, a i dalje nastavlja da obogaćuje porodičnu tradiciju. Čuvena C kafa, mešavina domaće kafe snažnog ukusa, arome i prepoznatljivog mirisa, "dama je u najboljim, mudrim godinama" i dok je ispijate sa svojom porodicom ili prijateljima, stvarate nove uspomene, jer sadašnji trenutak je pravo vreme da budemo srećni.

Za kraj nam ostaje da vam poželimo svu sreću ovoga sveta, uz stihove Mike Antića:

"Ako mi život krila skrati

i sneg u oku počne da veje,

znam, bar se neću pokajati

što sam umeo da se smejem."

C kafa Foto: Promo

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA