≫ 

3 stvari u domaćinstvu koje nikada ne bi trebalo čistiti sirćetom

Iako može da bude od velike pomoći u održavanju čistoće životnog prostora, alkoholno sirće nije preporučljivo koristiti baš na svim površinama

  • 0
Čišćenje, ogledalo, kupatilo Foto: Shutterstock

Sirće je magično sredstvo za uklanjanje nečistoća u domaćinstvu. Najčešće se koristi za tvrdokorne mrlje, ribanje sanitarija i osvežavanje boja mebla.

Ali, mnoge domaćice vole da koriste sirće za ribanje gotovo svih površina, i ne sluteći da bi od toga mogle da imaju više štete nego koristi.

1. Ogledalo

Obično belo alkoholno sirće može da bude od velike pomoći u pranju prozora, međutim, nikada ga ne bi trebalo koristiti za glancanje ogledala. Naime, sirće može da prodre u tanki premaz i da ošteti srebrnu podlogu koja ogledalu daje sjaj.

2. Pegla

Površina pegle, posebno one na paru, vremenom se prlja. Na nju mogu da se zalepe dlačice sa odeće, a ako je temperatura prilikom peglanja previsoka, garderoba koja nije od prirodnih materijala ume da se zalepi i pocrni. U želji da spasu peglu mnoge domaćice posežu za alkoholnim sirćetom, kojim natope krpicu i potom energično ribaju zaprljanu površinu pegle.

Stručnjaci upozoravaju da ovo nije dobro rešenje. Jer, iako brzo isparava, sirće može da ošteti zaštitni premaz, pa pegla više neće biti upotrebljiva.

3. Veš-mašina

Konačno, iako sirće može da pomogne u čišćenju veš-mašine, ono bi trebalo da se koristi svega dva-tri puta godišnje, uz sodu bikarbonu kroz proces pranja prazne mašine na najvišoj temperaturi. I sirće i sodu bikarbonu trebalo bi sipati u dozer, u odvojene pregrade, nikako u sam bubanj. Na ovaj način bubanj veš-mašine biće dezinfikovan, a garderoba koju potom budete prali imaće lepši miris.

Često ribanje gumenih i plastičnih delova veš-mašine krpicom koju ste prethodno natopili sirćetom može da izazove oštećenja koja utiču na rok trajanja veš-mašine.

Video: Neverovatno lak trik: Kako da očistite zagoreli tiganj da zablista kao nov

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA